Nadace ČEZ: Uživatelé EPPky loni sportováním podpořili projekty za téměř 24 milionů korun

21.01.2021 8:24

Ani v době nejtvrdších protiepidemických opatření nerezignovali Češi na sport. Výlety, běháním, cyklistikou nebo bruslením lidé překonávali stres a izolaci, někteří sportovci ale pohyb využili i k tomu, aby pomohli druhým prostřednictvím sportovně charitativní aplikace EPP – Pomáhej pohybem. V loňském roce díky nim „EPPka“ podpořila přes 300 projektů v celkové hodnotě 23,8 milionů korun.

Nadace ČEZ: Uživatelé EPPky loni sportováním podpořili projekty za téměř 24 milionů korun
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Pohyb zlepšuje náladu. Loni lidé kvůli epidemii covid-19 potřebovali pozitivní impulzy tím více. Možná i proto začalo loni s aplikací EPP sportovat přes 41 000 nových uživatelů. Rodina „EPPkařů“ se tak rozrostla už na téměř 490 000 osob. Neobvyklý rok se odrazil také v nabídce projektů, které uživatelé mohli svým pohybem podpořit. Vedle těch standardních, zaměřených na pomoc různě znevýhodněným či handicapovaným spoluobčanům, podporu místních komunit nebo ochranu životního prostředí, tak posílali vysportované body i na zajištění potravinové pomoci samoživitelům zasaženým epidemií, distanční výuky dětí z chudých rodin, nebo na kulturní zážitky izolovaných seniorů. 

Anketa

Je to doživotní konec Miroslava Kalouska ve vrcholové politice?

67%
33%
hlasovalo: 3376 lidí

„Loňský rok byl pro nás všechny náročný a jsem ráda, že se stovky tisíc našich eppkařů rozhodli mu čelit sportem a pomocí potřebným. Prostřednictvím EPPky udělali nejen něco pro svoje fyzické i psychické zdraví, ale také nabídli pomocnou ruku těm, kdo to nejvíc potřebují. Vážíme si nováčků, kteří s naší aplikací vyšli běhat nebo vyjeli na kole poprvé, i těch, kdo s námi pomáhají delší dobu,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. 

Mezi více než 300 loni podpořenými projekty se jich přímým dopadům epidemie covid-19 věnuje hned několik desítek. Na jaře, kdy Česká republika zažívala svůj první lock-down, tak EPP například pomáhala zahánět smutek z izolace v domovech seniorů, v uzavřených nemocnicích či v léčebnách a sociálních zařízeních. Uživatelé EPP podpořili třeba iniciativu Hrajeme do oken, která koncerty pod okny propojila hudebníky, kteří neměli pro koho hrát, s publikem, které je nemělo kde poslouchat. Dopravu a nájem zvukové techniky EPPkaři zaplatili také podobnému konceptu Bára a Mário hrají seniorům, kde trio hudebníků v čele s herečkou Bárou Hrzánovou objíždělo domovy seniorů a Alzheimer centra s vystoupením starých českých písniček. 

Ačkoliv přísná protiepidemická opatření loni sportování příliš nepřála, poslali uživatelé aplikace EPP nakonec potřebným 23,8 milionu korun, tedy jen o necelých 5 % méně, než v roce 2019. „Výbornému výsledku nahrálo, že EPPkaři z nabídky sportovních aktivit dlouhodobě preferují pro sbírání bodů především chůzi, běh a cyklistiku. Tedy individuální sporty venku na čerstvém vzduchu, které bylo možno po většinu času provozovat,“ doplnila Ziková. Za celý loňský rok uživatelé s aplikací strávili 909 588 hodin. Pokud by se údaj přepočítal na jednoho člověka, sportováním by bez jediné přestávky strávil celkem 103 let. Ať už uživatelé sbírali kilometry během, bruslením, cyklistikou, na lyžích, nebo při fotbale, dohromady jich v roce 2020 zdolali 5,5 milionu. Jako by cestovali sedmkrát na měsíc a zpět. 

Společně pro dobrou věc

Ze všech 301 projektů podpořených v roce 2020 jich nejvíce – celkem 71 – pocházelo z Prahy, na druhém místě bodoval Moravskoslezský kraj (39), následovaný Středočeským (35). Průměrná výše loňského příspěvku na jeden projekt činila téměř 72 100 korun. Od svého spuštění na jaře 2015 pak aplikace EPP díky sportovním nadšencům rozdala mezi potřebné 126,8 milionů korun. 

Zapnout aplikaci EPP a sbírat body pro neziskové projekty si uživatelé mohou u 26 různých pohybových aktivit. Přestože nejčastěji volí chůzi (40 %), běh a cyklistiku (po 20 %), vyberou si i milovníci sportů týmových (fotbal, hokej), zimních (běžky, lyžování, skialpinismus, sněžnice), vodních (kajak, paddleboard, plavání) či indoorových (tanec, aerobik, posilování). Oblíbené jsou i kolečkové brusle, největší nárůst loni zaznamenala kategorie Nordic walking neboli severská chůze. EPPka nezapomíná ani na handicapované sportovce, kteří ji mohou aktivovat pro jízdu na handbiku nebo na invalidním vozíku. 

Projekty spojené s bojem proti covid-10 pokračují i v letošním roce. Nejnověji mohou uživatelé EPP pacientům Psychiatrické nemocnice Dolní Beřkovice umožnit v době zákazu návštěv zůstat v kontaktu s rodinou a přáteli prostřednictvím tabletů.

Jak EPP– Pomáhej pohybem funguje

Aplikace zaznamenává pohyb uživatele při jím zvolené sportovní aktivitě. Kromě běžných údajů o rychlosti, čase, tempu či vzdálenosti také generuje body, které může uživatel kdykoli věnovat některému z aktuálně nabízených projektů neziskových organizací, škol nebo obcí. Pokud uživatelé aplikace svým pohybem nashromáždí za daný čas určitý počet bodů, Nadace ČEZ projekt podpoří konkrétní dopředu stanovenou částkou. Neziskové organizace o umístění svého projektu do aplikace žádají v rámci jednoho z grantových řízení, dle povahy projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…