Národní divadlo: O vedení Laterny magiky má zájem desítka uchazečů

10.04.2017 9:13

Do otevřeného výběrového řízení na pozici uměleckého šéfa souboru Laterny magiky se přihlásilo více než deset zájemců z oboru. Komise navrhne vítězného kandidáta do konce května.

Národní divadlo: O vedení Laterny magiky má zájem desítka uchazečů
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

„Laterna magika přejde od nové divadelní sezony na inovovaný způsob řízení,“ říká ředitel Národního divadla prof. MgA. Jan Burian. „Stane se otevřeným prostorem pro zajímavé, experimentální a nové projekty založené na překvapivém využití vztahů divadelního výrazu s přesahem do performačních a multimediálních uměleckých oborů.“

Jednotlivé projekty pro Laternu magiku bude na základě otevřených výzev vybírat umělecká rada. Aktuálně se tímto transparentním způsobem vybírá projekt, kterým Laterna magika oslaví šedesáté výročí svého vzniku. Premiéra inscenace, která vzejde z ideové soutěže, je plánována na prosinec 2018 na Nové scéně. Uzávěrka přihlášek je 30. dubna.

Historie Laterny magiky začíná v roce 1958, kdy režisér Alfréd Radok spolu se scénografem Josefem Svobodou vytvořili pro Světovou výstavu v belgickém Bruselu a pro její československý pavilon představení Laterna magika. Stejné jméno poté dostalo divadlo v Praze (zrekonstruovaná budova kina Adria na Národní třídě), ve kterém byl program po velkém bruselském úspěchu uváděn.

Další etapu v životě Laterny magiky reprezentuje její účast na Světové výstavě v kanadském Montrealu v roce 1967 a v japonské Osace v roce 1970. S programy pro tyto příležitosti pak divadlo procestovalo doslova celý svět. V polovině sedmdesátých let se Laterna magika stala součástí Národního divadla. Uměleckým šéfem tohoto specifického média, které povětšinou nepoužívá slov, pouze pracuje s kombinací projekce, tance, hudby, světla, pantomimy atd. se stal na dlouhá léta jeho původní spoluautor Josef Svoboda.

Základní snahou, která utváří Laternu magiku dodnes, je hledání cest ke specifickému divadlu, které je schopné vyprávět příběh za použití nejrůznějších témat a prostředků, v dnešní době se jedná zejména o multimediální projekci v kombinaci s pohybem na jevišti.

Poslední premiérou souboru Laterny magiky byl v březnu 2017 projekt CUBE autorů Pavla Knolleho, Štěpána Pechara a Davida Stránského. CUBE je pokračováním úspěšného projektu LaternaLAB. Hlavní inspirací jsou původní inscenace Laterny magiky, velmi úzké propojení filmového obrazu a živé akce. Tentokrát s využitím současného filmového mappingu z několika různě umístněných projektorů. Výtvarná kompozice vychází z motivu kostky – „cube“, ve všech možných variantách, které nás obklopují. Moderní a přesná choreografie podporuje filmovou iluzi a naopak filmová iluze podporuje pohyb interpreta na jevišti. Inscenace je sledem obrazů, z nichž každý spojuje prostor, obraz a pohyb jiným způsobem – novým prostorovým principem, náladou, energií. Prostřednictvím této hry s perspektivou a s iluzí prostoru vzniká na jevišti naprostá symbióza mezi jednotlivými složkami. Divák si odnese zážitek z originálního vizuálního díla, jež ho pohltí a rozehraje v něm emoce stejně tak jako požitek z tance a jeho energie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…