Národní divadlo a ČVUT v Praze budou spolupracovat na vzdělávání i výzkumu

15.10.2019 9:45

Rámcovou smlouvu o spolupráci – Memorandum uzavřeli ve středu 9. října 2019 slavnostním podpisem zástupci Národního divadla, Českého vysokého učení technického v Praze a společnosti Patric, a.s. (Prague Advanced Technology and Research Innovation Center, a.s).

Národní divadlo a ČVUT v Praze budou spolupracovat na vzdělávání i výzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Národního divadla

Deklarují tak svůj zájem spolupracovat v oblastech výzkumné, poradenské a analytické činnosti. Plánují podávat společné projekty výzkumu, vývoje a inovací a zavádět výsledky projektů do praxe divadelní i technologické.

Součinností vznikne nový atraktivní studijní program pro oblast Technického designerství. Nový program bude vzdělávat na bázi digitalizace s prvky Průmyslu 4.0, umělé inteligence, internetu věcí, světelného designu, zahrne moderní prvky obrazového zpracování, práci se zvukem a prezentačními nástroji představení. Absolvent se během studia prakticky připraví na dráhu technického designéra pro živé umění - divadlo, performance, koncert. Bude schopen navrhnout, zapojit a obsloužit kompletní řetězec profesionální audiovizuální techniky a řešit komplikace technického rázu.

Absolvent programu by měl zvládnout přenést jakékoli vizuální nápady a myšlenky do technického a plně funkčního řešení projektu s ohledem na finanční a technické limity projektu, bude schopen samostatně technologicky vymyslet a prakticky realizovat technické řešení na základě uměleckého zadání a v následné praxi rozvíjet samostatné umělecké cítění a schopnost samostatné vizuální umělecké tvorby. Nový program je připravován k akreditaci za přímé spolupráce Divadelní fakulty AMU a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Společný návrh projektu výzkumu a vývoje bude podán v aktuálně otevřené výzvě Technologické agentury ČR (v Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovaci´ E´TA).

Národní divadlo je reprezentativní scénou České republiky. Je jedním ze symbolů národní identity a součástí evropského kulturního prostoru. Je nositelem národního kulturního dědictví a zároveň prostorem pro svobodnou uměleckou tvorbu. Je živým uměleckým organismem, který chápe tradici jako úkol ke stále novému řešení a jako úsilí o nejvyšší uměleckou kvalitu. Dnešní podobu Národního divadla tvoří čtyři umělecké soubory – Opera, Činohra, Balet a Latena magika – a pod uměleckou správu divadla patří čtyři scény – Národní divadlo, Státní opera, Stavovské divadlo a Nová scéna.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 18 500 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 252 akreditovaných studijních programů v českém jazyce a 83 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu.

ČVUT v Praze je v současné době na následujcích pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1620 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 498. místě a na 9. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural“ je ČVUT mezi 151. až 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. až 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 283. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems“ je na 251. až 300. místě, v oblasti „Mathematics“ a „Material Sciences“ na 301. až 350. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 256. místě. Více informací najdete na www.cvut.cz.

PATRIC, a.s., (Prague Advanced Technology and Research Innovation Centre) je akceleračním programem a inkubátorem pro výzkumné a podnikatelské projekty – podpora akademického start-up ekosystému.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…