Národní muzeum: Mnichovská dohoda je zpět

29.09.2018 13:39

U příležitosti 100. výročí vzniku Československa bude poprvé v historii v České republice k vidění soubor originálních dokumentů, které sehrály klíčovou roli v dějinách Československa a osudech jeho obyvatel. Historická budova Národního muzea se částečně otevře veřejnosti už 28. října tohoto roku a právě zde bude možné originály spatřit.

Národní muzeum: Mnichovská dohoda je zpět
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

A které unikátní dokumenty si návštěvníci na vlastní oči prohlédnou? V první řadě to bude Mnichovská dohoda, od jejíhož podpisu uplyne v těchto dnech 80 let. Dále pak Vídeňská arbitráž, která na Mnichovskou dohodu navázala a přinutila Československo odstoupit další území Maďarsku. Vystavena bude i deklarace, která definitivně ukončila existenci I. Československé republiky, a kterou donutil Adolf Hitler po velikém nátlaku podepsat prezidenta Emila Háchu dne 15. března 1939. Chybět nebude ani originál Pittsburské dohody, prostřednictvím které bylo v roce 1918 schváleno spojení Čechů a Slováků v jednom státě a československé ratifikace mírových smluv z Versailles, Saint Germain a Trianonu, jež ukončily I. světovou válku. Všechny tyto osudové dokumenty spatří návštěvníci poprvé pohromadě v Národním muzeu na Česko-slovenské / Slovensko-české výstavě již 28. října 2018. Po náročné rekonstrukci, se v tento jubilejní den u příležitosti 100. výročí naší republiky otevře ve zkušebním provozu Historická budova Národního muzea. Vstupné bude až do konce roku 2018 zdarma.

„Jsem opravdu šťastný, že se podařilo s Francií, USA a Německem vyjednat zápůjčku tak zásadních dokumentů pro naše moderní dějiny a velice si vážím vstřícnosti našich zahraničních kolegů. Česká veřejnost je ještě nikdy neměla možnost spatřit takto pohromadě. Jedná se tedy skutečně o historický moment a jsem rád, že se to podařilo právě u příležitosti otevření Národního muzea a v roce, kdy slavíme výročí 200 let od založení naší instituce,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Dokumenty budou do České republiky samozřejmě přivezeny za přísných bezpečnostních podmínek a stane se tak nedlouho před zahájením výstavy.

U příležitosti částečného otevření Historické budovy Národního muzea, příjezdu unikátních dokumentů a zahájení Česko-slovenské / Slovensko-české výstavy a výstavy 2 × 100 bude uspořádána 26. října 2018 tisková konference.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…