Národní muzeum představí čerty v Městském kulturním středisku Strakonice

25.02.2019 9:15

Pro všechny návštěvníky, které zajímá zobrazení pekelníků v nejrůznějších uměleckých dílech, připravilo Národní muzeum jedinečnou výstavu s názvem Čerti, kterou bude možno od 2. do 27. března tohoto roku obdivovat v sále U kata na Strakonickém hradě.

Národní muzeum představí čerty v Městském kulturním středisku Strakonice
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

V roce 2017 Divadelní oddělení Národního muzea připravilo první výstavu v rámci krajské loutkářské přehlídky Skupovy Strakonice. Letos už to bude třetí spolupráce s Městským kulturním střediskem Strakonice: po výstavách Loutkové divadlo a pohádka (2017) a Profese scénograf (2018) následuje výstava loutek a výtvarných návrhů z divadelní sbírky Národního muzea nazvaná jednoduše Čerti. Tu připravil tým Divadelního oddělení Národního muzea vedený Markétou Trávníčkovou pro Muzeum české loutky a cirkusu v Prachaticích. Pro Strakonice ji nyní adaptuje Lenka Šaldová, přičemž zůstane zachováno originální grafické řešení doprovodných textů, jehož autorkou je Zuzana Strakošová.

Čert, ďábel, satan, pekelník, ďas, nečistej, černej myslivec, čerchmant, antikrist, červivec, čmert, zlý a tak dále.  Mnoho podob má v češtině pojmenování personifikovaného zla, které bojuje s principem dobra dvěma hlavními zbraněmi: pokušením a klamem. Jeho úkolem je svádět lidi ke hříchu a ten pak trestat. Český pohádkový čert se od ďábla ztělesňujícího všudypřítomné zlo zásadně liší. Není to bytost hrozivá, ale většinou hloupá a popletená, kterou lze snadno přelstít a zesměšnit, objevuje se dokonce i spravedlivý čert, který pomáhá dobrým lidem proti zlým.

Výstava připomíná významné činoherní, operní i baletní tituly, v nichž se lidé střetávají s pekelnými silami - mapuje výskyt postavy čerta a ďábla v dramatické literatuře, resp. na českém jevišti.

Tucet loutek odráží oblibu čertovské chásky v českém loutkovém divadle. Originály a reprodukce scénických a kostýmních návrhů a fotografií připomínají významné inscenace pohádkových komedií Jana Drdy (Hrátky s čertem; Dalskabáty, hříšná ves), české operní klasiky (Dvořákova opera Čert a Káča a Smetanova Čertova stěna) či báchorek Josefa Kajetána Tyla. Samostatnou kapitolou je příběh Fausta, který se upsal Mefistovi.

Vystaveny budou originální scénické a kostýmní návrhy a makety od významných českých scénografů: Vlastislava Hofmana, Hugo Steinera, Josefa Lady, Václava Gottlieba, Josefa Weniga, Františka Kysely, Zdenka Seydla, A. V. Hrsky a dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…