Národní muzeum představuje unikátní celek scénických a kostýmních návrhů Františka Kysely ke Smetanovým operám

22.06.2015 8:32

Národní muzeum představuje kolekci smetanovských scénografií na nové výstavě František Kysela a Smetanovy opery v Muzeu Bedřicha Smetany.

Národní muzeum představuje unikátní celek scénických a kostýmních návrhů Františka Kysely ke Smetanovým operám
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Ojedinělý soubor Kyselových scénických a kostýmních návrhů k osmi Smetanovým operám, které Národní divadlo uvedlo v rámci oslav stého výročí narození Bedřicha Smetany v roce 1924, je k vidění od 24. června 2015. 

Oslavy stého výročí narození Bedřicha Smetany v roce 1924 byly projevem úcty národa ke svému géniu a souvisely i s vlastenectvím počátečního období první republiky. Jubileum se nepřehlédnutelně zapsalo do celorepublikového kulturního dění, neboť oslavné akce zasahovaly do všech oborů umění a byly završením dosavadního celonárodního uznání Smetanovu odkazu. Největší pozornost se upínala k jádru oslav – slavnostnímu cyklu v Národním divadle, v němž mezi 23. dubnem a 12. květnem zazněly v chronologickém pořadí všechny Smetanovy opery. Zmíněnou posloupnost nedodržela jen opera Libuše, jejíž premiérou 12. května 1924, v den čtyřicátého výročí skladatelova úmrtí, slavnostní cyklus vrcholil. Inscenace byly dílem tvůrčí trojice Otakar Ostrčil – Ferdinand Pujman – František Kysela a iniciovaly moderní spolupráci dirigenta, režiséra a výtvarníka, při níž všechny složky tvořivě spolupracují, a jedna ovlivňuje druhou.

Výstava představuje unikátní celek scénických a kostýmních návrhů Františka Kysely (1881 - 1941) k osmi Smetanovým operám. Jako jediný výtvarník v dějinách Národního divadla získal možnost vytvořit takto rozsáhlý a celistvý výtvarný projekt. „Vystavovaný soubor návrhů otvírá jedinečnou možnost k pochopení vzniku moderní smetanovské scénografie. Vypovídá o vývoji jevištního výtvarnictví v počáteční etapě samostatné Československé republiky a je dodnes pro mnoho následujících výtvarníků základem a inspirací ve scénování Smetanových oper,“ dodala kurátorka Muzea Bedřicha Smetany a autorka výstavy Kateřina Viktorová. Nová krátkodobá výstava Národního muzea prezentuje tyto unikáty poprvé jako ucelený soubor.

Veřejná vernisáž výstavy 
Na veřejném slavnostním zahájení výstavy v úterý 23. června 2015 v 17 hodin zazpívají úryvky ze Smetanových oper absolventi pěveckého oddělení Pražské konzervatoře.

Národní muzeum představuje unikátní celek scénických a kostýmních návrhů Františka Kysely ke Smetanovým operám
František Kysela: Kostýmní návrh Libuše

Národní muzeum představuje unikátní celek scénických a kostýmních návrhů Františka Kysely ke Smetanovým operám
František Kysela: Prodaná nevěsta - scénický návrh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …