Národní památkový ústav: Invalidovna si připomene výročí smrti hraběte Petra Strozziho

06.06.2022 10:57 | Tisková zpráva

Petr Strozzi, šlechtic, který sehrál významnou roli v historii Invalidovny, zemřel dne 6. 6. 1664. V době fungování ústavu si den jeho smrti každoročně připomínali nejen invalidé, ale i zaměstnanci Invalidovny.

Národní památkový ústav: Invalidovna si připomene výročí smrti hraběte Petra Strozziho
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Tuto událost si v letošním roce, přesně dne 6. června, opět připomeneme a navážeme na tradici slavnostního kladení věnců před pomník Petra Strozziho. Bustu Petra Strozziho vytvořil sochař Mořic Černil. Busta je z bílého tyrolského mramoru a od roku 1898 stojí v Kaizlových sadech naproti hlavnímu vchodu do Invalidovny.

Petr Strozzi se jako jeden z prvních v Evropě se zabýval myšlenkou pomoci válečným invalidům. Na základě jeho závěti vznikla Vojenská invalidní nadace Petra hraběte Strozziho, která se významně zasloužila o stavbu Invalidovny v Praze.

Program začne v 15:00 slavnostním proslovem, kladením věnce a krátkým koncertem živé hudby. Od 15:30 proběhne taktéž mimořádná prohlídka, počas které budou moci návštěvníci nahlédnout i do krovů a sklepů Invalidovny.

Akce se bude konat u pomníku P. Strozziho před historickou budovou Invalidovny. Koncert se bude konat v severním křídle budovy. Vstup na program není zpoplatněn. Mimořádná prohlídka je zpoplatněna dle aktuálního ceníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…