Národní památkový ústav: Letní škola památkové technologie v Uherčicích

28.05.2018 9:23

Renesanční zámek Uherčice ožije 7. – 9. června 2018 letní školou památkové technologie. Školu pořádá technologická laboratoř Národního památkového ústavu ve spolupráci se správou zámku, Fakultou architektury ČVUT a Českým národním komitétem ICOMOS.

Národní památkový ústav: Letní škola památkové technologie v Uherčicích
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Škola je určena pro vlastníky historických staveb, řemeslníky, restaurátory, projektanty či architekty působící na poli záchrany historických staveb a další zájemce.

„Letní školy požádáme již šestým rokem, ale až letos poprvé na Moravě. Dlouho jsme hledali objekt, který by po všech stránkách vyhovoval našim představám. Uherčice jsou jedinečné svoji architekturou i polohou a na práci zde se velmi těšíme,“ říká dr. Michoinová, vedoucí technologické laboratoře NPÚ a zakladatelka škol. Probíhat tady bude škola pro začátečníky, která je již tradičně zaměřená na získání základních znalostí a dovedností při záchraně a obnově historických vápenných omítek. Frekventanti kurzu si vyzkouší přípravu vápenné kaše, vápenné malty, naučí se základům omítání, doplňování a napojování historických omítek a řadu dalších dovedností. Chybět nebude ani teoretická část, neformální diskuse, konzultace a odborná exkurze.

„Cílem našich škol je nejen odborná výuka, ale i prostor pro setkávání a diskusi se špičkovými odborníky – památkáři, architekty či restaurátory, kteří tvoří naši lektorskou základnu. Ráda bych jmenovala pana profesora Václava Girsu, vedoucího Ústavu památkové péče Fakulty architektury ČVUT v Praze a zakladatele mezinárodně oceňované konzervační metody záchrany památek či pana restaurátora Miloše Gavendu, který se na záchraně zámku Uherčice dlouhodobě podílí a mezi jeho práce patří např. i obnova katedrály Sv. Víta na Pražském hradě. Je nám velkou ctí a potěšením, že s nimi můžeme spolupracovat,“ dodává dr. Michoinová.

Aktivity na Moravě ale letní školou nekončí, v červenci se zájemci mohou těšit na speciální komentované technologické prohlídky zříceniny Nového Hrádku u Lukova, kde bude provázet právě zakladatelka letních škol, dr. Michoinová.

Letní školy i prohlídky jsou součástí aktivit připravovaných již sedmým rokem v rámci projektu (Ne)tušené souvislosti, jehož dlouhodobým cílem je upozorňovat na hodnoty historických stavebních materiálů a učit dovednostem a postupům jejich záchrany.

Více informací včetně přihlášek je k dispozici na ZDE, ZDE a ZDE. Těšíme se na všechny zájemce i na návštěvníky obou akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…