Národní památkový ústav: Přednáška a výstava o protektorátním školství v Telči

04.11.2018 19:31

Protektorátní školství a mimoškolní výchova budou tématem přednášky, kterou pořádá územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči v pondělí 19. listopadu 2018 v 17.00 hodin v Lannerově domě (Hradecká 6).

Národní památkový ústav: Přednáška a výstava o protektorátním školství v Telči
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Přednáší Magda Šustová z Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského v Praze a Jan Špringl z Památníku Terezín. Na přednášku naváže vernisáž výstavy Školákem v protektorátu.

Přednáška přiblíží nelehké období protektorátu Čechy a Morava z pohledu školního prostředí a mimoškolní výchovy mládeže, k němuž se váže výstava Školákem v protektorátu. Výstava vznikla jako jeden z výstupů projektu „Školákem ve válečných letech“, na němž se podílely: Památník Terezín, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, Institut Terezínské iniciativy a Národní institut dalšího vzdělávání. Projekt si klade za cíl přiblížit mladým generacím projevy totalitního režimu, vést mládež ke kladnému vztahu k demokratickému systému a podílet se na vybudování jejích postojů odmítajících rasismus, xenofobii, nacionalismus, antisemitismus a další formy nesnášenlivosti a intolerance ve společnosti.

Od zahájení projektu v roce 2015 se do něj zapojilo patnáct základních a středních škol v České republice. Školní týmy pod metodickým vedením pedagogů a odborných pracovníků organizátorských institucí zpracovávaly zvolené téma spojené se školstvím na území Protektorátu či odtrženého pohraničí v letech 1938 – 1945. Své badatelské výsledky pak prezentovaly v rámci výstavy, která měla premiéru na jaře 2017 na Pedagogické fakultě UK. V současné době výstava putuje po České republice.

„Mám radost, že se nám podařilo v Telči výstavu obohatit nejen o přednášku historiků, ale také o dochované písemnosti, fotografie a další předměty spojené s výukou na školách v první polovině minulého století, jež laskavě věnovali nebo zapůjčili pamětníci a občané Telče. Výstavou bychom chtěli u příležitosti výročí republiky připomenout, jak důležitou roli má pro uchování demokracie výchova a vzdělávání,“ konstatuje Naděžda Rezková Přibylová z generálního ředitelství Národního památkového ústavu, která se na přípravě výstavy podílí.

Výstava bude otevřena v pracovních dnech od 20. listopadu do 14. prosince 2018 od 10.00 do 15.00 hodin v prostorách Lannerova domu v Telči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…