Národní památkový ústav: Žižkův dub u náměšťského zámku byl odborně ošetřen

01.11.2020 9:44

Nejstarší a nejmohutnější dub na Moravě, tzv. "Žižkův" dub v areálu bývalého zámeckého zahradnictví v Náměšti nad Oslavou prošel na počátku října odborným ošetřením. Tuto ozdravnou kúru mu symbolicky věnovala Chudobínská borovice, vítězka soutěže Strom roku.

Národní památkový ústav: Žižkův dub u náměšťského zámku byl odborně ošetřen
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Náměšťský dub se v této anketě umístil na druhém místě právě za zmíněnou Chudobínskou borovicí. Pro vítěze ankety je vždy připraven odborný arboristický zásah, který však vítězný strom nepotřeboval. Proto navrhovatelé Chudobínské borovice potřebnou finanční částku věnovali náměšťskému dubu.

Velký dík si zaslouží žáci Základní školy Komenského v Náměšti nad Oslavou, kteří Žižkův dub do soutěže přihlásili a postarali se i o veškerou propagaci stromu v době hlasování.

Arboristé během zásahu provedli zdravotní řez stromu a statickou stabilizaci, odstranili suché větve a větvoví z okrajů stromu, aby došlo k vylepšení těžiště a odlehčení koruny. Dále ošetřili a opravili šindelovou stříšku nad rozsáhlou dutinou v kmeni.

Náměšťský dub, který je pozůstatkem ještě původních doubrav na zdejším území, má obvod kmene deset a půl metru a jeho stáří je odhadováno na 800 - 1000 let. Z

Reprotáž České televize si můžete prohlédnout ZDE a reportáž, článek a fotogalerii Českého rozhlasu o průběhu ošetření stromu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…