Národní pedagogické muzeum: Soutěž na podporu čtenářské gramotnosti

05.12.2019 20:27

Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského (NPMK) vyhlašují 27. ročník Ceny za literaturu pro děti a mládež „SUK – Čteme všichni“ za rok 2019 na podporu čtenářské gramotnosti. Soutěž rozvíjí a motivuje dětské čtenáře a posiluje vztah dětí ke knihám a ke vzdělanosti.

Národní pedagogické muzeum: Soutěž na podporu čtenářské gramotnosti
Foto: npmk.cz
Popisek: Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského

V České republice jde o nejstarší soutěž svého druhu, její tradice sahá až do roku 1993. Soutěž podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Hlasování probíhá do 29. února 2020. Cena je vyhlášena na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže s cílem upozornit pedagogickou a širokou veřejnost na nové tituly v této oblasti literatury. Zároveň reflektuje čtenářské preference dnešních dětí. Soutěží se ve třech kategoriích:

  • Cena dětí
  • Cena učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství
  • Počin školních knihoven – přihlášky do 31. 12. 2019

Cena dětí, která je udělována na základě výsledků ankety, ocení hodnotná literární díla vydaná v příslušném roce pro děti a mládež. Cena učitelů vzejde rozhodnutím odborné poroty pedagogů. Bude patřit vybraným knihám českých autorů, které vyšly prvním vydáním v roce 2019. Zcela novou kategorií 27. ročníku je Počin školních knihoven. Ta si klade za cíl upozornit na mimořádné projekty těchto zařízení základních a středních škol.

Z došlých hlasovacích lístků bude vylosováno 50 dětí, které získají knižní dar. Knihy pro výherce věnovala nakladatelství Albatros, Mladá fronta, Knižní klub, Edice ČT a další, kterým patří velký dík za podporu ankety. Pedagogická knihovna J. A. Komenského pořádá tuto akci od roku 1993 ve spolupráci se Svazem knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). Ten v rámci vyhlášení výsledků uděluje cenu za Noc a Andersenem.

Anketa nese jméno Václava Františka Suka, profesora a pedagoga, který založil Knihovnu českých spisů pro mládež. Tato knihovna se dnes jmenuje Sukova studijní knihovna literatury pro mládež a je speciální částí knihovních fondů NPMK (ZDE).

Bližší informace ZDE

Výsledky předchozích ročníků jsou zveřejněny na webu NPMK ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…