Národní technické muzeum: Výstava k 100. narozeninám Miroslava Zikmunda

06.04.2019 12:49

Co má společného známá cestovatelské dvojice Hanzelka + Zikmund a Národní technické muzeum? Legendární Tatru 87, se kterou Hanzelka se Zikmundem procestovali na své první cestě Afriku a Jižní Ameriku, a start na druhou expedici po Asii.

Národní technické muzeum: Výstava k 100. narozeninám Miroslava Zikmunda
Foto: mkcr.cz
Popisek: Národní technické muzeum Plasy

Zrestaurovaná Tatra, darovaná Národnímu technickému muzeu Jiřím Hanzelkou, je k vidění v Dopravní hale hlavní budovy NTM v Praze na Letné, druhou cestu, kterou začínali před 60 lety u Národního technického muzea, připomíná výstava v Plasích.

Expozice v Centru stavitelského dědictví jsou zaměřené, jak již název napovídá, především na stavitelství, ale kromě toho se snaží NTM každý rok návštěvníkům nabídnout výstavu, která toto téma překračuje. „Letošní rok snad ani nemohla být volba jiná,“říká generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. „Miroslav Zikmund, plzeňský rodák, oslavil v plné svěžesti 14. února své 100. narozeniny a 22. dubna to bude přesně 60 let od odjezdu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda na jejich druhou expedici, na kterou vyráželi právě od Národního technického muzea.“

Druhé, tzv. asijské, cestě je proto věnován největší prostor. Začátek první a druhé výpravy od sebe dělilo 12 let. Je téměř neuvěřitelné sledovat, co vše se za tu krátkou dobu změnilo. Velkým tématem výstavy je také filmařská a fotografická práce dvojice H+Z. Z „filmařských neumětelů“, jak sám sebe a svého přítele označuje v knize Filmaři H+Z Miroslav Zikmund, se během cest stali zkušení kameramani a režiséři. Na výstavě je možné vidět také jejich stereoskopické (dnes bychom řekli 3D) fotografie a filmy.

Výstavu s názvem Filmaři Hanzelka a Zikmund připravil pro NTM dlouholetý spolupracovník Miroslava Zikmunda režisér, dokumentarista a cestovatel Petr Horký.

Současně s výstavou Filmaři Hanzelka a Zikmund se budou v Centru stavitelského dědictví Plasy otevírat 3. dubna ještě dvě další výstavy. První s názvem Tunel Ejpovice. Modernizace trati Rokycany – Plzeň zavede návštěvníky do světa obřích strojů a moderních technologií, kde zážitek určitě slibuje možnost prohlédnout si model tunelovacího stroje TBM S-799 – Viktorie, největšího v ČR. Druhá výstava s názvem Vodní koridor Dunaj – Odra – Labeseznamuje se smělou myšlenkou propojit vodními dopravními cestami tyto tři velké řeky, tři různá moře.

Národní technické muzeum
Centrum stavitelského dědictví Plasy

Otevírací doba:
dp 31. 10. 2018
úterý – neděle (a státní svátky)
od 9:00 do 17:00 hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…