Národní zemědělské muzeum: Přijďte se seznámit s unikátní historickou technikou na akci Pradědečkův traktor

18.05.2018 7:36

O víkendu 2. a 3. června pořádá Národní zemědělské muzeum Čáslav už 15. ročník předváděcí akce Pradědečkův traktor. Po oba dny vždy od 8 do 17 hodin budou prezentovány v chodu vybrané historické traktory, sklízecí mlátičky a stabilní motory ze sbírek muzea i soukromých sběratelů.

Národní zemědělské muzeum: Přijďte se seznámit s unikátní historickou technikou na akci Pradědečkův traktor
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

První červnový víkend bude v čáslavském muzeu zemědělské techniky patřit historickým strojům. Návštěvníky letos čeká kromě ukázek historických strojů v akci a bohatého doprovodného programu pro děti i dospělé také silácká a motorkářská show. Vybrané historické stroje už popatnácté opustí kryté haly čáslavského areálu, aby se návštěvníkům akce Pradědečkův traktor ukázaly v celé své kráse – a hlavně v chodu. Po oba dny probíhá komentované předvádění historických traktorů a dalších zemědělských strojů včetně modelové parní lanové orby. Mezi největší lákadla budou patřit parní válec Škoda, nově získaný svahový traktor Zetor 3017 a představení unikátního Zetoru 26. I letos přislíbili svou účast mnozí soukromí sběratelé historické techniky. „Díky úsilí pracovníků muzea se podařilo udržet nepsanou tradici, že každý rok představíme zajímavou novinku. Tou jsou letos premiéry traktorů Zetor 26 a Zetor 3017.  Jsme přesvědčeni, že i po tomto ročníku budou návštěvníci odcházet spokojeni,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea Čáslav Vladimír Michálek.

V tradičním doprovodném programu vystoupí například místní silák Jirka Žaloudek, který vytvořil při jednom z minulých ročníků silácký rekord zapsaný v České knize rekordů. Své umění na motocyklu pak předvede i profesionální kaskadér Mirek „Sporťák“ Frey a jeho host, jeden z nejlepších jezdců planety Mike Jensen z Dánska.

Překvapením pro veřejnost bude zejména premiéra traktoru Zetor 3017. Koncem loňského roku se tento unikátní stroj podařilo pracovníkům muzea zakoupit do svých sbírek. Zetor 3017 je horskou modifikací traktoru Zetor 3011, který je jedním ze základních typů unifikované řady I. Další významnou premiérou bude Zetor 26. Jde o vývojový mezityp, na jehož představení odborná veřejnost čekala dlouhých 20 let. Tento unikátní stroj se podařilo pracovníkům muzea zkompletovat a nyní finišují dokončovací práce, aby mohl být předveden také v pohybu. Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi bude prezentovat také další nově získané přírůstky do svých sbírek (např. kombajn E-516, traktor Zetor Crystal 8011 a další). V současné době se ještě usilovně pracuje na zprovoznění některého z těchto nově získaných strojů.

Pro malé i velké bude připraveno skupinové bubnování, mobilní dílna a další atrakce.

Zajištění občerstvení je samozřejmostí. V celém areálu je bezbariérový přístup, parkování je možné před branou areálu.

Akce je součástí oslav stoletého výročí založení Národního zemědělského muzea a Československé republiky. Koná se pod záštitou ministra zemědělství Jiřího Milka.

Hlavním mediálním partnerem akce je Česká televize.

Vstupné na akci je 100 Kč, snížené 50 Kč, rodinné (2+2) 250 Kč.

Podrobný program akce:

Sobota:

8:00 až 17:00  zpřístupnění všech expozic a vybraných depozitářů
9:30 a 12:00  Jirka Žaloudek – silácké disciplíny
10:00 a 12:00  kaskadérská show na čtyřkolkách
10:00 – 13:00  skupinové bubnování Drum Circle
10:30 a 13:00  předvádění historických traktorů v chodu
15:00  pro zájemce s řidičským průkazem skupiny T – soutěže o ceny

Po oba dny průběžně probíhá prezentace nových akvizic, předvádění stabilních motorů a ostatní techniky, předvádění modelové parní lanové orby, prezentace parních strojů, program pro děti – spolujízda na traktoru a mobilní dílna.

Neděle:

8:00 až 17:00  zpřístupnění všech expozic a vybraných depozitářů
9:30 a 12:00  Jirka Žaloudek – silácké disciplíny
10:00 a 13:00  kaskadérská show na motocyklech – Mirek „Sporťák“ Frey a host z Dánska Mike Jensen, jeden z nejlepších jezdců planety
10:00 – 13:00  skupinové bubnování Drum Circle
10:30 a 13:30  předvádění historických traktorů v chodu
15:30  ukázka vybraných strojů

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi se specializuje na studium a prezentaci historické i současné techniky používané v zemědělství. Částečně zpřístupněné depozitáře a expozice se zaměřují na mechanizaci rostlinné výroby, energetické zdroje v zemědělství a dopravu. Unikátní sbírka traktorů a historických oradel patří mezi nejvýznamnější a největší podobné sbírky v Evropě.

Více na www.nzm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…