Návrh zprostředkovatele dorazil vedení OKD i odborářům

19.10.2013 17:30

Vedení OKD chce návrh detailně analyzovat. Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Návrh zprostředkovatele dorazil vedení OKD i odborářům
Foto: OKD
Popisek: OKD

Vedení OKD a zástupci odborových organizací obdrželi v pondělí návrh zprostředkovatele v souvislosti s pokračujícím jednáním nad novou kolektivní smlouvou, která je připravována pro období let 2014-2018. Obě strany se předběžně domluvily na prodloužení termínu, kdy by mělo být z hlediska legislativy přijato stanovisko k zmiňovanému návrhu. To bude ještě nutné stvrdit písemnou dohodou. Příčinami jsou především nutnost provést komplexní analýzu, jaké by měl návrh finanční dopady pro firmu, a příprava a realizace referenda u odborových organizací. Odbory deklarovaly, že chtějí předložit návrh zaměstnancům v referendu nejpozději do 5. listopadu.

„S návrhem se nejdříve musíme detailně seznámit a pečlivě analyzovat všechny dopady, které by pro OKD měl. Náš jednoznačný postoj k němu pak chceme sdělit nejdříve přímo zaměstnancům. Obecně jsme ochotni ze svých požadavků také ustoupit a věříme, že se nám podaří dosáhnout kompromisní dohody, která OKD umožní zůstat konkurenceschopnou společností i při současných mimořádně náročných podmínkách na trhu s uhlím. Navíc bychom se neradi stali součástí předvolební kampaně, která právě vrcholí. Vždyť volby nás čekají již příští víkend,“ říká personální ředitel OKD Jan Jurášek.

Obě strany se v nejbližších dnech opět sejdou za jednacím stolem, aby vyřešily některé technické otázky, jako je například sjednocení prémiových tarifů na jednotlivých pracovištích OKD a dořešení závislosti ročních bonusů na hospodářských výsledcích společnosti.

„V návrhu zprostředkovatele například chybí prémiové řády. Ty v současnosti připravujeme. Nejsou v něm obsaženy ani některé pro nás zásadní věci,“ říká šéf odborů OKD Jaromír Pytlík.

Vyhlášena stávková pohotovost

Druhý den po zaslání návrhu zprostředkovatelem vyhlásily odbory stávkovou pohotovost. „Vyhlašovat stávkovou pohotovost je podle našeho názoru předčasné. Všechny možnosti jednání nebyly dosud vyčerpány a my stále věříme, že se dokážeme dohodnout,“ tvrdí Jurášek.

„Odborové organizace působící v OKD, a.s., rozhodly vyhlásit dnešním dnem, tedy 15. říjnem 2013, stávkovou pohotovost. Stávková pohotovost se vyhlašuje na neomezenou dobu. Odborové organizace se rozhodly přistoupit k tomuto řešení po více než ročním neúspěšném vyjednávání kolektivní smlouvy,“ píší v oficiálním vyjádření odbory.

Termín stávková pohotovost zákon podle právníků nijak neupravuje. Ke stávce může z hlediska legislativy dojít až poté, kdy je neúspěšné jednání za účasti zprostředkovatele. I pokud by byl návrh zaslaný mediátorem pro obě strany nepřijatelný, mohou se dohodnout na novém znění kolektivní smlouvy, která je akceptovatelná pro zaměstnavatele i odborové organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: OKD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…