Návštěvnost rožnovského muzea v roce 2014

10.01.2015 7:34

Velmi dobrá návštěvnost v první polovině roku a i například během prosincových programů, související se stabilnějším počasím a nedostatkem sněhu během zimy, přispěly k tomu, že celková návštěvnost za rok 2014 byla ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm o více než 21 000 návštěvníků vyšší než v roce 2013 a celkově jedna z nejlepších za posledních 5 let.

Návštěvnost rožnovského muzea v roce 2014
Foto: roznov.cz
Popisek: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

Negativně byla návštěvnost ovlivněna snad jen nestálým letním deštivým počasím, které ovlivnilo částečně návštěvnost během měsíců hlavní turistické sezóny na půdě muzea – tj. červenec a srpen. Celkový počet návštěvníků za celý rok 2014 dosáhl 264 640 osob.

„Návštěvnost v roce 2014 ovlivnilo především nezvykle teplé počasí v první polovině roku a zima bez sněhu, které přispěly k výborné návštěvnosti do června, což vytvořilo základ pro celoroční průběh. Vynikající návštěvnost měly například prosincové adventní pořady na půdě muzea či další z návštěvnicky zajímavých akcí. S celkovou návštěvností v roce 2014 jsme velmi spokojeni – ukázalo se opět, které pořady patří k těm nejvíce oblíbeným mezi návštěvníky. Kladně byly  přijaty i některé „novinky“ – například noční prohlídka muzea během letní turistické sezóny či pořady pro děti. Nejvíce exponovaným dnem byla v muzeu sobota 13. 12. 2014 (Vánoční jarmark), kdy areály muzea navštívilo na 13 000 návštěvníků. V porovnání s loňskými léty byla například trochu méně stabilní návštěvnost v měsících červenci, srpnu či září – zde je opět jasně vidět vliv počasí na návštěvnost našeho subjektu. Téměř 30 % návštěvníků tvořily děti do 15 let. Proto i v roce 2015, který je zároveň rokem pro muzeum jubilejním (90 let výročí založení muzea) se budeme snažit vybrané pořady více zaměřit a přitáhnout tak do muzea i menší návštěvníky. Kroky 65 % návštěvníků směřovaly do areálu Dřevěného městečka – zde se koná převážná většina akcí v průběhu roku a je zároveň pohodlně přístupný pro všechny – malé v kočárku, lidi handicapované či případně méně pohyblivé. Více než 25 % návštěvníků připadá na největší areál Valašské dědiny a zbylých necelých 10 % na nejmladší areál Mlýnské doliny, který je otevřen sezónně – od května do září. Celkově rok 2014 zásadně ve vnitřním chodu muzea ovlivnil požár objektu Libušín na Pustevnách (3. 3. 2014) – zde jsme se obávali přímého efektu na návštěvnost muzea, což se ovšem postupem času ukázalo jako ne zcela nutné,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

V roce 2015 slaví muzeum 90 let výročí od svého založení (založeno v roce 1925) a program v tomto jubilejním roce opět přinese pestrou škálu více než 40 pořadů cyklu „Valašský rok 2015“ a taktéž 10 pořadů pro školy – výchovně vzdělávacích. Prvním z pořadů je Masopust, který se uskuteční na půdě muzea v sobotu 7. 2. 2015 a přinese již tradiční soutěž (hodnotí odborná porota) O nejlepší valašskou klobásku (18. ročník) a O nejlepší valašskou tlačenku (8. ročník).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…