Nemocnice České Budějovice: IBD pod kontrolou

20.05.2021 10:06

Idiopatické střevní záněty (Inflammatory Bowel Disease) jsou chronická zánětlivá onemocnění trávicí trubice, mezi něž patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Obě nemoci začínají zpravidla v mladém věku a projevují se nejen břišními a střevními obtížemi (bolesti břicha, krvácení, průjem, hubnutí), ale mají i řadu doprovodných příznaků, které mohou významně zhoršovat kvalitu života těchto pacientů a vést k jejich invalidizaci.

Nemocnice České Budějovice: IBD pod kontrolou
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

„Jihočeský kraj disponuje v současné době dvěma centry pro biologickou léčbu IBD – v Českých Budějovicích a v Táboře. Obě pracoviště mají s touto problematikou dlouholeté zkušenosti, biologickou léčbu podávají aktuálně více než 200 pacientů s oběma typy IBD. Vzhledem k počtu obyvatel a předpokládanému počtu pacientů s IBD v Jihočeském kraji lze očekávat další nárůst takto léčených pacientů nejméně na dvojnásobek,“ konstatuje doc. MUDr. Martin Bortlík, Ph.D., primář Gastroenterologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. a koordinátor Pracovní skupiny pro IBD při České gastroenterologické společnosti.

Hlavním cílem léčby IBD je dosažení co nejvyšší kvality života. „Efektivní léčba umožňuje pacientům s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou normální osobní, rodinný i profesní život. Pacientky mohou otěhotnět a při správně vedené léčbě mají stejnou šanci na normální průběh gravidity, jako ostatní zdravá populace. Klíčovým faktorem úspěšné léčby je dodržování léčebného režimu, zejména pravidelné užívání léků i v klidové fázi onemocnění. Bohužel, až polovina pacientů s IBD léky správně neužívá, což se může negativně projevit vzplanutím zánětu a dalšími komplikacemi,“ uvádí prim. Bortlík.

Novým nástrojem, který pomáhá pacientům s IBD dodržovat předepsaný režim, je aplikace vyvinutá pacientskou organizací Pacienti IBD pod názvem „IBD pod kontrolou“. Tato aplikace funguje jako deník, kalendář a záznamník a současně nabízí pacientům ověřené a spolehlivé informace o jejich onemocnění. „Je to taková mobilní kancelář pro pacienta s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou, kterou má neustále ve svém chytrém telefonu. Ten je dnes prakticky neoddělitelnou součástí našeho života a pacientům s IBD může tato aplikace život v mnohém usnadnit,“ uzavírá generální ředitel Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Ing. Michal Šnorek, Ph.D.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…