Nemocnice Jindřichův Hradec: Pacienti, závislí na umělé plicní ventilaci, mohou být léčeni doma

21.11.2017 12:42

Nemocnice Jindřichův Hradec se stala jedním z regionálních center pro domácí umělou plicní ventilaci v rámci pilotního projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Nemocnice Jindřichův Hradec: Pacienti, závislí na umělé plicní ventilaci, mohou být léčeni doma
Foto: nemjh.cz
Popisek: Nemocnice Jindřichův Hradec

Tento projekt zcela mění organizaci péče o pacienty, kteří většinou v důsledku onemocnění dýchacích cest či nervosvalových nemocí nejsou schopni dýchat bez pomoci ventilátoru. Péče o tyto pacienty byla doposud řízena centrálně ve spolupráci mezi MZ a FN Brno. Nyní jsou lékaři oddělení NIP jindřichohradecké nemocnice oprávněni indikovat a provádět komplexní péči o tyto pacienty. Je to i do jisté míry ocenění práce jindřichohradeckých anesteziologů, kteří tento typ péče poskytují již od roku 2001 a od té doby úspěšně převedli do domácí péče mnoho pacientů.

„Jako hlavní přínos projektu vidím decentralizaci tohoto typu péče a dále větší množství prostředků věnovaných VZP na péči o dlouhodobě ventilované pacienty. Doufáme, že toto vše se odrazí v maximální spokojenosti našich pacientů,“ komentuje projekt prim. MUDr. Vít Lorenc.

První pacientkou, která se dostala v rámci nového projektu domů, je paní Matisová z Benešova: „Když jsem se dozvěděla, že budu muset být zbytek života na ventilátoru, bála jsem se, že už se domů nepodívám. Díky kontaktům lékařů ze Sedlčan jsem se dostala do nemocnice v Jindřichově Hradci na oddělení NIP, kde mi pod vedením prim. MUDr. Víta Lorence zařídili domácí plicní ventilaci a naučili mou rodinu, jak se vším zacházet. Dostala jsem se tak po pěti měsících pobytu v nemocnici domů. Můžu říci, že jsem měla strach, že budou nějaké problémy, ale zatím je vše v naprostém pořádku. Já jsem teď šťastná, že jsem doma u své rodiny, a chtěla bych moc poděkovat těm, kteří se o mě starají.“

Projekt Nemocnice Jindřichův Hradec má nadregionální rozsah a oddělení NIP je schopno postarat se nejen o pacienty z jižních Čech, ale ve spolupráci se smluvními agenturami i o pacienty na DUPV v přilehlých oblastech Vysočiny a Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…