Nemocnice Písek: Medici se učí operovat na prasatech

27.04.2021 12:39

Medici, kteří si pro svou stáž vyberou píseckou nemocnici, se učí operovat na některých částech těla prasete. V rámci pětihodinového kurzu nacvičují například šití kůže nebo sešívání střeva. Vše pod dohledem zkušených chirurgů.

Nemocnice Písek: Medici se učí operovat na prasatech
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Kurz operačních technik, který Oddělení chirurgie Nemocnice Písek pořádá v rámci výuky mediků, se zaměřuje na praktický nácvik chirurgických metod. Jejich základům se budoucí lékaři učí otevřeně i laparoskopicky. „Studenti si osvojují názvosloví chirurgických nástrojů i jejich držení, učí se základním rozdílům ve využití šicích materiálů. Na prasečích nohách nacvičují šití kůže, na prasečích vnitřnostech zase oddělování tkání, steh na střevo,“ uvedla primářka Oddělení chirurgie Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Marta Horáková.

Právě praktické dovednosti studentům lékařských fakult chybí. Upozornil na to unikátní průzkum Medici 2020, který se uskutečnil mezi studenty osmi lékařských fakult. Většina dotazovaných upozornila na nedostatečné procvičování dovedností nebo dokonce žádnou praktickou zkušenost z některých oblastí medicíny. Zejména kvůli nedostatku praktických zkušeností ze škol se medici kromě studia věnovali i dobrovolné praxi. Většina z nich uvedla, že právě praxe měla zásadní nebo velký vliv na rozvoj jejich klinických dovedností.

Nemocnice nabízí Kurz operačních technik zatím pouze medikům. Zvažuje, že jej začne nabízet i mladým lékařům a zdravotním sestrám se zájmem o práci chirurgů. „Tímto způsobem jsme schopni vyškolit osm osob měsíčně, což je maximální kapacita kurzu a četnost, kterou naši lektoři zvládnou,“ dodala Marta Horáková.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…