Nemocnice Trutnov: Znáte své léky? Užíváte je dobře? Přijďte se poradit

22.09.2022 7:33 | Tisková zpráva

V pondělí 26. 9. 2022, u příležitosti Světového dne farmaceutů, nabídne trutnovská nemocnice ve spolupráci s Královehradeckou lékárnou, a.s. bezplatné konzultace pacientům.

Nemocnice Trutnov: Znáte své léky? Užíváte je dobře? Přijďte se poradit
Foto: nemtru.cz
Popisek: Oblastní nemocnice Trutnov

Nevhodná kombinace léků může být nebezpečná. Uvádí se, že v důsledku špatně užívaných medikamentů zemře až 200 lidí ročně a mnoho dalších trpí nepříjemnými vedlejšími účinky. Toto riziko stoupá u lidí, kteří s přibývajícími zdravotními potížemi užívají stále více léků předepsaných různými lékaři. Odhalit nevhodné kombinace nebo špatně nastavené dávkování je úkolem klinických farmaceutů, kteří s lékaři aktivně spolupracují. Proto trutnovská nemocnice zaměstnává tři tyto vysokoškolsky vzdělané odborníky.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

„V rámci nemocnice posuzujeme farmakoterapii pacientům hospitalizovaným a na žádost lékaře i pacientům ambulantním, vždy ve spolupráci s ošetřujícím lékařem. Vyhodnocujeme, jestli pacient neužívá některý lék zbytečně, jestli je pro něj vhodný, jestli nedochází ke kumulaci léčiva v organismu a není třeba dávky snížit, nebo jestli se v medikaci neobjevují takzvané duplicity, to znamená dva léky se stejnou účinnou látkou. Současně sledujeme, jestli účinek léčiv není ovlivněn například potravou nebo jinými užívanými léky,“ vysvětluje klinická farmaceutka trutnovské nemocnice, PharmDr. Martina Maříková.

Kliničtí farmaceuti proto potřebují vědět o všech lécích, které pacient užívá, včetně volně prodejných léků a potravinových doplňků. Pro správné zhodnocení musí znát také kompletní laboratorní výsledky. „Klinický farmaceut nevydává žádné předepsané léky pacientovi a nemá práva jako lékař – nevyšetřuje a nevystavuje recepty. Zapojením klinického farmaceuta do procesu zdravotní péče o pacienta se zvyšuje bezpečnost a efektivita zdravotní péče,“ dodává PharmDr. Maříková.

Světový den farmaceutů připadá letos na neděli, 25. září. Trutnovská nemocnice si důležitost této profese připomene následující pracovní den.

V pondělí 26. září mezi 8:00 a 16:00 hodinou se budou moci s farmaceuty o svých lécích poradit všichni zájemci z řad veřejnosti. Zváni jsou také ambulantní lékaři z Trutnovska. Připraveni věnovat se příchozím budou i lékárníci Královehradecké lékárny v areálu nemocnice, kde bude v tento den současně 10 % sleva na vše, kromě již zlevněného zboží. Kliničtí farmaceuti budou své konzultace poskytovat v pohotovostní ambulanci (LSPP), v budově sousedící s lékárnou. Návštěvu doporučujeme především lidem, kteří užívají více než 5 léků současně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…