Nevidomý horolezec na cestě na vrchol Čo Oju

21.09.2016 15:48

Jedenáctičlenná expedice v čele s nevidomým horolezcem Honzou Říhou a moderátorkou Radiožurnálu Lucií Výbornou zahájila cestu na vrchol šesté nejvyšší hory světa Čo Oju (8201m) v Himalájích.

Nevidomý horolezec na cestě na vrchol Čo Oju
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Český rozhlas Radiožurnál podporuje odvahu nevidomého horolezce Honzy Říhy v jeho snažení ukázat sílu teamové spolupráce a možnost překonávání opravdových překážek s handicapem nevidomého.

„Nechci za každou cenu jít až na Everest. Je důležité se vrátit,“ zachovává si zdravý odstup i pokoru lezec původem z Benešova. „Vždycky si říkám: Dal ses na to, tak bojuj. Takže bojuju a snažím se nevymlouvat,“ říká o sobě nevidomý horolezec Honza Říha. 

Šestá nejvyšší hora světa, Čo Oju (8201m), přezdívaná jako Tyrkysová bohyně, má ve svých svazích mnoho českých stop i prvenství. Vůbec jako první ženy na ni vylezly československá horolezkyně Dina Šterbová s Věrou Komárkovou v roce 1984. 

Honza Říha není v horách nováček. Stál již na vrcholech Mont Blancu, Elbrusu, Kilimandžára, i na vrcholu argentinské velehory Aconcagua. Vylezl jednu z legendárních kolmých stěn El Capitan v Yossemitském národním parku v USA. Běhá půlmaratony i maratony a doma ve Stříbrné Skalici organizuje charitativní běh „Od nevidim do nevidim“. 

Posluchači Radiožurnálu tak mají po dobu pěti týdnů možnost slyšet reportáže přímo z cesty na vrchol každý den v 11.20h. Moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná hovoří o pocitech, náladě, nadšení i strastích, které expedici v průběhu výpravy potkávají. V bezprostřední přítomnosti Honzy Říhy především pomáhá a zprostředkovává možnost proniknout do světa nevidomých a poznat je blíže. 

„Budu vyprávět příběh expedice tak, jak bude pozvolna stoupat do výše 8201m, když bude hora milosrdná a když se nahoru dostaneme," uvedla před odletem s velkou pokorou Lucie Výborná.

Expedice na cestu odletěla dne 6. září 2016 odpoledním letem z pražského letiště Václava Havla směr Káthmándú. Dnes má za sebou horolezecká výprava první noc v základním táboře.

Členové expedice: 

Nevidomý horolezec Honza Říha, David „Daw" Knill (vodič Honzy, horolezec a horský vůdce UIAGM), Jan Trávníček (šéf výpravy, horolezec), Mirka Jirková (horolezkyně), Martin Havlena (horolezec), Lucie Výborná (moderátorka Radiožurnálu), a dále horolezci: Aleš Bílek, Petr Mašek, David Pokorný, Libor Uher a Marek Novotný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…