Nové autobusy DPP plní emisní normu Euro VI

06.05.2015 17:00

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) včera uvedl do provozu první z 11 nově zakoupených kloubových autobusů SOR NB 18, které splňují současnou nejpřísnější emisní normu Euro VI.

Nové autobusy DPP plní emisní normu Euro VI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Nové autobusy umožní vyřazení posledních vozů typu Karosa B-741 s motory Euro I, které jsou nejstaršími autobusy v současném vozovém parku DPP. Kloubové autobusy SOR NB 18 využívají naftový pohon, který má díky navazujícím moderním technologiím (systém pro redukci emisí) srovnatelný dopad na životní prostředí jako dotované autobusy s pohonem CNG, provozované v některých dalších městech České republiky.

„Jedná se o další pozitivní krok v rozvoji pražské veřejné dopravy. Cílem je, aby byla maximálně dostupná a atraktivní pro cestující a zároveň šetrná k životnímu prostředí,“ řekl náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Další obnova vozového parku ve druhém pololetí

„Nákupem nových autobusů pokračujeme v nastoleném trendu významného snižování emisí z autobusové dopravy. Další obnovu vozového parku plánujeme ve druhém pololetí letošního roku,“ uvedl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

Nízkopodlažní kloubový autobus SOR NB 18 využívá maximální povolené délky 18 750 mm. Celková obsaditelnost autobusu činí 154 osob, z toho k sezení je 45 míst. Zadní náprava autobusu je poháněna naftovým motorem splňujícím emisní normu Euro VI. Při vzájemném porovnání vykazují naftové autobusy Euro VI například ve srovnání s normou Euro I emise oxidů dusíku (NOx) cca 20x nižší a pokles emisí pevných částic (PM) dokonce cca 36x. Další provozní parametry nových autobusů jsou prakticky shodné s vozidly, které byly DPP dodány společností SOR Libchavy v roce 2014. V současné době DPP provozuje v rámci pražské MHD celkem 1 164 autobusů.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…