OS KOVO: Kováci vyrazí do ulic

23.05.2019 12:59

Jihočeští kováci se opět chystají vyrazit do ulic. Důvodem ovšem není žádná protestní akce.

OS KOVO: Kováci vyrazí do ulic
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Zástupci nejsilnějšího tuzemského odborového svazu v Jihočeském kraji chtějí pouze pod heslem „Konec levné práce“ veřejnosti připomenout hlavní poslání a činnost odborů ve firmách a podnicích. V úterý 28. května budou v Českých Budějovicích, ve středu 29. května v Českém Krumlově.

„Lidé často zapomínají, že za růstem mezd stojí odbory, které vedou kolektivní jednání za všechny zaměstnance, tedy i nečleny odborů. Tuto službu považují za samozřejmost a zřejmě si neuvědomují, že nestačí stát stranou a očekávat, co bude. Odbory jsou dnes jedinou silou, která dokáže účinně hájit jejich zaměstnanecká práva a jejich síla a tedy i vyjednávací pozice roste s počtem členů v konkrétní firmě. I na to chceme samozřejmě upozornit,“ uvedl jihočeský zmocněnec Odborového svazu KOVO Jan Švec.

Jak řešit problémy v práci? Co je to kolektivní vyjednávání? Jak založit odborovou organizaci? Odpověď na tyto a další otázky získají všichni, kteří stánky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) navštíví. Dozví se také například podrobnosti o možnostech anonymního členství v Odborovém svazu KOVO, jež je chrání před možnými represemi ze strany zaměstnavatelů, či získají zdarma radu specialisty v oblasti pracovně-právních vztahů.

„Strach z represí ze strany zaměstnavatelů je nejčastější příčinou obav ze zakládání nových odborových organizací. KOVO proto ve snaze pomoci zaměstnancům v těchto situacích umožnilo takzvané anonymní členství ve svých řadách, jehož součástí je také kompletní odborný poradenský servis,“ konstatoval vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

Informační stánky ČMKOS a OS KOVO budou veřejnosti k dispozici v úterý 28. května od 11 do 16:30 hodin před Domem kultury Metropol na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. O den později, tedy ve středu 29. května pak na parkovišti u Kauflandu v Českém Krumlově.

„Velmi užitečné budou nesporně služby pracovně-právní poradny. Tato problematika je pro veřejnost stále poměrně složitá a nepřehledná, a to ať už se jedná o Zákoník práce nebo Občanský zákoník,“ doplnil Tkáč. Pro děti mají odboráři připraveny různé soutěže a malé dárky.

Akci pořádá ČMKOS v rámci uplatňování §320a Zákoníku práce – Trh práce, agentury práce a odbory.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance. Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert Czech České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.
Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…