OSA: Autoři a umělci mají plán úlev a kompenzací pro podnikatele

23.04.2020 13:18

Přestože pociťují autoři a umělci dopady nouzového stavu stejně tvrdě jako obchody, restaurace a hotely, ctí princip solidarity. Rozhodli se proto, že kompenzace a úlevy pro koronavirovou krizí postižené podniky poběží i v době částečného uvolnění vládních opatření.

OSA: Autoři a umělci mají plán  úlev a kompenzací pro podnikatele
Foto: osa.cz
Popisek: Ochranný svaz autorský, logo.

Zástupci autorů a umělců sdružených v rámci kolektivní správy se dohodli na společném postupu poskytovaní slev a kompenzací za uhrazené nebo v budoucnu placené autorské odměny. Přestože autoři, umělci a navazující profese často řeší v souvislosti s pandemií koronaviru stejně jako restaurace, hotely a další provozy až likvidační ekonomický propad, přistupují kolektivní správci OSA, INTEGRAM, DILIA, OAZA a OOA–S k sérii opatření, která mají současnou tíživou situaci podnikatelům ulehčit.

Kolektivní správci se dohodli na následujících opatřeních:

  • Autorské odměny odpustí za celé měsíce, kdy platila vládní opatření. Tedy i za ty, během nichž byly podniky ovlivněny jen některé dny (například v březnu).
  • Provozovnám uzavřeným pouze 2 měsíce (např. hobbymarkety) nabídnou i možnost kompenzace ve smlouvě na další rok formou 3 měsíců zdarma.
  • Kompenzace bude směřovat pouze do oborů postižených pandemií; vybrané sektory jako restaurace nebo ubytovací zařízení budou proaktivně osloveny, ostatní postižení plátci včetně obchodů se o úlevy sami přihlásí ZDE.
  • Kompenzace jsou platné i pro dobu omezeného provozu (otevřené zahrádky bez vnitřních prostor nebo omezený počet zákazníků v obchodě); pro stravovací služby bude v tu dobu platit 100% sleva, pro obchody 50%.
  • Hotelům nově nabídneme hlášení reálné obsazenosti pololetně.
  • U lázní budou kolektivní správci postupovat individuálně podle toho, zda lázně provoz přerušily nebo využily výjimky, která se na ně vztahovala.

„Autoři hudby, interpreti a další profese cítí sounáležitost s majiteli restaurací a ubytovacích zařízení, na jejichž provozy stejně tvrdě dopadla opatření nouzového stavu. Jsme v tomto okamžiku na jedné lodi a společně patříme mezi nejpostiženější skupiny v této zemi, které opatření zasáhla nejtíživěji,“ hodnotí situaci Roman Strejček, předseda představenstva Ochranného svazu autorského (OSA).

Již na začátku dubna OSA a další kolektivní správci oznámili, že za období, kdy musely být restaurace, hotely a obchody uzavřeny, nebudou jejich majitelé hradit autorské odměny. V případech, kdy mají na toto krizové období již zaplaceno, jim odměny vrátí. Stejně tak jim svaz nabídl možnost odložení plateb o 90 dnů nebo rozložení plateb až na 12 splátek za období před a po nouzovém stavu.

Další úlevy nad rámec nouzového stavu OSA zvažuje. Zde musí pečlivě vážit, protože prohlubovat se bude i nesnadná situace skladatelů, textařů, případně dalších profesí. „Lidé vidí pouze největší celebrity, ale většina autorů a umělců není tak známá a na ty současná krize dopadá nejbolestivěji. Pro řadu z nich jsou autorské odměny jediným příjmem za vlastní tvorbu, nadání a píli, kterou obohacují naši kulturu. Příjmy z veřejných prostor tvoří často významnou část jejich rodinného rozpočtu,“ upozorňuje Strejček. Pro tento účel zřídil OSA speciální webovou stránku (ZDE), kde zastupovaní autoři najdou přehled užitečných informací a rad, které jim pomohou lépe se v současné situaci zorientovat.

Týden po vyhlášení nouzového stavu vyplatil OSA autorům, jejichž příjem z koncertní činnosti za poslední tři roky vydělal alespoň 20 000 Kč za rok, finanční pomoc z Fondu solidarity nad rámec nárokovatelných honorářů. Celkem šlo o 4,5 milionů Kč. „Honoráře budou autorům nadále chybět. Kultura stojí nad propastí a každý zásah do příjmové stránky autorů a uměleckých profesí prohlubuje jejich tíživou situaci. I tak ale ctíme principy vzájemné pomoci. Dnešní doba staví naši společnost před náročnou zkoušku solidarity, tolerance a kultivovaného projevu,“ uzavírá Strejček.

OSA a INTERGRAM touto cestou děkují všem lidem, kteří stojí a stáli v „první linii“ v boji s koronavirem, ať už jde o zdravotní personál, hasiče, policisty, řidiče veřejné dopravy, prodavače a všechny ostatní, kteří nemohou být doma v bezpečí se svými rodinami. Stejně tak oceňujeme práci řady dobrovolníků a lidí, kteří ze solidarity jakýmkoli způsobem pomáhají ostatním. Velmi si vážíme jejich práce a dle vlastních možností chceme i my přispět ke zmírnění především ekonomických dopadů na podnikatele.

Veškeré informace přehledně na jednom místě najdete ZDE.

Ochranný svaz autorský je soukromý profesní spolek se 100letou tradicí, který si založili samotní autoři hudebních děl v roce 1919. Jedním ze zakládajících členů byl například Karel Hašler. OSA je kolektivní správce, který má oprávnění zastupovat autory a nakladatele hudebních děl od Ministerstva kultury ČR na základě autorského zákona. Prostřednictvím OSA získáte licenci hrát skladby bezmála 4 milionů autorů z celého světa, z čehož je více než 9,5 tisíc domácích. Od roku 2018 OSA funguje jako jednotné kontaktní místo pro všechny kolektivní správce v ČR. Máte-li například restauraci, obchod nebo kadeřnictví, kde chcete svým zákazníkům pouštět hudbu nebo televizi, stačí vám na to jedna smlouva, kterou uzavřete právě s OSA. OSA se stará o to, aby autoři obdrželi autorské honoráře za svoji hudbu, kterou denně slýcháme z rádií i z televizí, na koncertech, v barech a restauracích, kterou si pouštíme na internetu nebo z hudebních nosičů. Díky grantovému projektu Partnerství podporuje OSA více než 250 hudebních projektů a charitativních počinů za rok za rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…