Oční lékaři projednají tumory i onemocnění způsobená komáry

26.05.2015 9:59

Zhruba dvě stovky českých očních lékařů a odborníků ze spolupracujících medicínských oborů z celé České republiky se ve dnech 28. a 29. května zúčastní letošních patnáctých Jihočeských Timrových dnů. Vrcholné odborné setkání oftalmologů z celé ČR se letos historicky vůbec poprvé uskuteční v prostorách hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou.

Oční lékaři projednají tumory i onemocnění způsobená komáry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Letošní setkání nebude po předchozích letech výjimečné pouze místem konání, ale i obsahem projednávaných témat. Ta tentokrát nebudou shromážděna do tematických bloků, ale půjde spíše o jednotlivosti a do jisté míry i výjimečnosti, s nimiž se v oční medicíně setkáváme,“ uvedl primář Očního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Jan Sattran.

Lékaři tak budou na Hluboké jednat například o způsobech odstranění oka v důsledku různých typů nádorových onemocnění, ale třeba také o oční formě dirofilarióze, což je rychle se šířící onemocnění přenášené komáry. Jeho původcem je nitkovitý červ z rodu Dirofilaria. Konečným hostitelem bývá pes, kočka, příležitostně i člověk. Prostřednictvím projednávané kazuistiky, čili konkrétního případu z medicínské praxe, budou lékaři informováni mimo jiné o epidemiologii, klinickém obraze, diagnostice a léčbě tohoto parazitárního onemocnění.

„Metody léčby se rychle vyvíjí, stejně jako například přístrojové vybavení, které nám umožňuje úspěšně provádět zákroky, ještě před několika lety zcela nemyslitelné. To vyžaduje permanentní vzdělávání a výměnu informací o moderní technice a postupech léčby. Vedle toho se vyvíjí i systém celého zdravotnictví, takže obor musí umět reagovat na aktuální dění,“ poznamenal prim. MUDr. Sattran.

Jihočeské Timrovy dny pořádá pod záštitou a ve spolupráci s Českou oftalmologickou společností při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně jako již tradičně Oční oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s. Mezi přednášejícími nebudou znovu chybět specialisté z předních českých oftalmologických pracovišť.

Lékařská konference je pojmenována podle jednoho z bývalých primářů českobudějovického očního oddělení Aloise Timra, jenž v Českých Budějovicích jako první implantoval nitrooční čočku.

Oční oddělení Nemocnice České Budějovice, a.  s., je centrem špičkové oční medicíny v Jihočeském kraji. Od doby, kdy se přestěhovalo do dolního nemocničního areálu, má špičkovou techniku na dvou očních chirurgických sálech, umožňující operační zákroky na předním i zadním segmentu oka.
Oční oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. v současné době disponuje 14 lůžky.

Dosud prováděná chirurgie na předním segmentu oka, tedy operace šedého zákalu a zeleného zákalu, oční úrazy, plastiky víček a spojivek, řadu let doplňuje chirurgie zadního segmentu oka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…