Ombudsman: Požární bezpečnost v dětských skupinách dostane jasná pravidla

09.06.2022 9:02 | Tisková zpráva

Požární detektory a hlásiče i přenosný hasicí přístroj by se brzy mohly stát povinnou výbavou každé dětské skupiny. Ministerstvo vnitra přidalo do návrhu novely vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb i další pravidla určená přímo dětským skupinám. Ta se týkají například počtu a délky únikových cest nebo požadavků na požární odolnost stropů a stěn. Ombudsman Stanislav Křeček v připomínkovém řízení tento posun v předpisech uvítal. Dosud totiž vyhláška dětské skupiny výslovně nezmiňovala.

Ombudsman: Požární bezpečnost v dětských skupinách dostane jasná pravidla
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Novela vyhlášky počítá s odstupňováním požadavků podle maximálního počtu dětí ve skupině. Na dětské skupiny s vyšší kapacitou klade i vyšší požadavky z hlediska požární ochrany. Například u skupin s kapacitou nad dvanáct dětí bude vyžadovat už dvě únikové cesty místo jedné. Naopak malé dětské skupiny do šesti dětí by měly vystačit alespoň se zmíněnými detektory, hlásiči a hasicím přístrojem.

„Oceňuji, že Ministerstvo vnitra výslovně pamatuje na danou problematiku a stanoví požadavky požární bezpečnosti ve vztahu k stavbám, ve kterých je provozována dětská skupina. K ustanovení, které rozsah splnění požadavků požární ochrany váže na maximální počet dětí v dětské skupině, nemám výhrady,“ zhodnotil plánovanou novelu ombudsman Stanislav Křeček.

Zároveň ministerstvo upozornil na své šetření věnované provozu dětských skupin z pohledu veřejného stavebního práva. V něm se obcí s rozšířenou působností i krajských úřadů a magistrátů dotazoval mimo jiné na praxi při povolování provozu dětských skupin v objektech zkolaudovaných k jinému účelu nebo řešení stížností na možné obtěžování okolí.

„I v případech popsaných našimi stěžovateli se setkávám s tím, že obecné stavební úřady ne vždy důsledně posuzují všechny okolnosti záměru zřídit a provozovat dětskou skupinu. Může jít nejen o požadavky na zajištění bezpečnosti dětí, ale také o dopady provozu takové skupiny na okolí, včetně zvýšení hlučnosti nebo intenzity provozu,“ dodal ombudsman.

O tématu požární ochrany chce ombudsman v budoucnu jednat také s Generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…