Originální šperky JK Jitka Kudlackova Jewels pomohou k záchraně motýlů

02.08.2014 17:09

Záchranu českých motýlů se rozhodla podpořit přední česká společnost JK Jitka Kudlackova Jewels. Ta připravila originální kolekci šperků inspirovanou mizejícími klenoty českých luk – motýly. Část výtěžku z prodeje kolekce s názvem NAŠI MOTÝLI poslouží k záchraně ohrožených motýlů.

Originální šperky JK Jitka Kudlackova Jewels pomohou k záchraně motýlů
Foto: JK Jitka Kudlackova Jewels
Popisek: JK Jitka Kudlackova Jewels

Motýli patří k nejkrásnějším, ale také nejohroženějším obyvatelům české přírody. Z původních 161 druhů motýlů, kteří žili na území dnešní České republiky ještě před sto lety, jich vyhynulo již 11 procent. Česká krajina tak přišla o devatenáct druhů motýlů. Stavy dalších 73 druhů motýlů klesají, mnohé z nich se ocitli na pokraji vyhubení. 

„Jsme moc rádi, že můžeme na tomto projektu, pomocí krásy a našeho umu, upozornit na hodnoty a důležitá témata, které se týkají bytí na této Zemi. Předešlá kolekce VODA, včetně mimořádného designu a ruční práce, upozorňuje na mnohem hlubší tématiku spojenou s naším každodenním životem ve spojení k úctě k přírodě,“ vysvětluje Jitka Mlynarčík-Kudláčková, přední česká návrhářka šperků a spolumajitelka rodinné zlatnické firmy  JK Jitka Kudlackova Jewels. Není to poprvé, kdy se Jitka Mlynarčík-Kudláčková angažuje ve prospěch přírody. V minulých letech například zachraňovala spolu s manželem žáby, aby nezahynuly pod koly automobilů na silnici na Petrovicku.  

„Motýli v České republice zatím tiše vymírali bez zájmu většiny tuzemských firem. Jsme velmi rádi, že se společnost JK Jitka Kudlackova Jewels rozhodla tento stav změnit a záchranu motýlů podpořit. Naše děti by měly mít možnost vidět louky plné barev a života,“ ocenil součinnost zlatnické firmy Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. Projekt SOS Motýli, který společnost Česká krajina odstartovala v letošním roce, vznikl ve spolupráci s předními odborníky z Biologického centra Akademie věd České republiky Jihočeské univerzity a Univerzity Karlovy.

K záchraně motýlů využívá nejmodernějších vědeckých poznatků. Peníze získané z prodeje šperků budou využity k pastvě divokých koní plemene Exmoor pony v lokalitách, kde se vyskytují ohrožené druhy motýlů. Vědci totiž prokázali, že právě tento způsob péče o přirozené louky je pro motýly výrazně vhodnější, než například pastva ovcí. Koně jsou totiž v české a evropské přírodě, na rozdíl od ovcí, původním živočišným druhem. Pastvou divokých koní vzniká na loukách přirozená mozaika, kterou řada druhů motýlů i dalších živočichů potřebuje k přežití. 

První stádo koní se v letošním roce objeví v Milovicích, které patří k lokalitám, kde přežila řada ohrožených druhů motýlů. Bez záchranného programu by však i v těchto místech do několika let mohli vyhynout.

O společnosti JK Jitka Kudlackova Jewels

JK Jitka Kudlackova Jewels je jednou z mála českých firem, která se zaměřuje na vlastní výrobu šperků. Jedná se o designové kolekce, originální šperky s drahými kameny a perlami, resp. zásnubní a snubní prsteny. Nabídku doplňují šperky a hodinky renomovaných značek. Kromě toho firma poskytuje poradenství související s kulturou nošení šperků. Její majitelkou a zakladatelkou je Jitka Mlynarčík-Kudláčková, která ve své tvorbě vychází především z tradiční české šperkařské školy. Společnost v současné době provozuje dvě prodejny v Praze a zaměstnává okolo 20 zaměstnanců. Více na www.jk.cz.

O společnosti Česká krajina

Ochranářskou společnost Česká krajina založil v roce 2007 Dalibor Dostál, politolog, novinář a bývalý šéfredaktor celostátní redakce Deníku. Jako novinář se dlouhodobě věnoval právě tématům ochrany přírody, životního prostředí, ale i filantropie a neziskového sektoru. Za to obdržel v roce 2009 Poděkování Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a v roce 2011 cenu Mediální čin roku od Nadace OKD. Spolupracuje s Fórem dárců, členem novinářské poroty ceny Via Bona, členem poroty Top odpovědná firma a členem hodnotící komise občanského sektoru v ČR pro USAID. Více na www.ceska-krajina.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …