Pasivnímu kouření je doma vystaveno 23 % Čechů, negativní vliv má nejen na dětskou imunitu

21.10.2014 8:50 | Zprávy

Kuřáků v naší zemi stále neubývá. Podle statistik Státního zdravotního ústavu kouřilo v minulém roce 29,9 % Čechů. Téměř čtvrtina z nich se svému zlozvyku oddávala denně a více než 58 % kuřáků spotřebovalo každý den alespoň polovinu krabičky cigaret.

Pasivnímu kouření je doma vystaveno 23 % Čechů, negativní vliv má nejen na dětskou imunitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Až 23 % Čechů je ve svých domovech vystaveno pasivnímu kouření, polovinou z nich jsou nekuřáci. V porovnání s výsledky statistik z minulých 10 let sice dochází ke zmenšování počtu kuřáků, jedná se však o velice mírný a statisticky nevýznamný trend. Zvláště na podzim, kdy může být lidská imunita oslabená i dalšími vlivy, je nutné pamatovat na to, že aktivní i pasivní kouření má velice neblahé důsledky pro obranyschopnost. 

S největší zátěží pak bojují těla těch nejmenších. Děti kuřáků jsou během tohoto období ohroženy více než děti z rodin dodržujících zásady zdravého životního stylu. Pokud sami cigaretě neodoláte a vystavujete své děti pasivnímu kouření, přinášíme vám tipy, jak během podzimu alespoň částečně podpořit nejen jejich imunitu.

Za každou cigaretu kousek ovoce

Pro kuřáky, ať už aktivní, či pasivní, je klíčový dostatečný příjem antioxidantů. Jedná se o látky, které bojují proti volným kyslíkovým radikálům, jež během kouření vznikají. Mezi antioxidanty řadíme například vitamin C. Toho by měli lidé vystavení cigaretovému kouři přijímat o 60 až 100 % více než ostatní. Podzim s sebou v našich geografických podmínkách přináší výhodu široké škály sezónního ovoce i zeleniny. Ačkoli můžete tuto radu považovat za samozřejmou, evropské studie ukazují, že Češi stále zaostávají v konzumaci tepelně neupravené zeleniny a ovoce za evropským průměrem. Pokud vaše dítě není zrovna fanouškem jablek, hrušek či dováženého exotického ovoce, zařaďte do jeho jídelníčku ovocné a zeleninové šťávy. „Ovoce a zelenina jsou přírodním zdrojem pestré škály vitaminů. Ve středoevropských podmínkách jsou na vitaminy, především na vitamin C, bohaté hlavně bobuloviny, tedy černý či červený rybíz, případně borůvky, brusinky a angrešt. Ze zeleniny pak růžičková kapusta, brokolice, zelí a samozřejmě mrkev,“ vysvětluje Klára Minczinger ze společnosti Generica. „Pokud má vaše dítě problémy přijímat tuto stravu, zařaďte na podzim do jídelníčku více brambor a česneku a omezte vaječné těstoviny. Dohlížejte na to, aby vaše dítě snědlo aspoň jeden kousek ovoce a zeleniny denně. Pomáháte mu tak vyrovnat se s důsledky pasivního kouření, “ dodává Minczinger.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Ke zvýšení porodnosti

Zajímalo by mě, zda také jako strana nějak řešíte to, jak usnadnit rodičům, kteří se starají o malé děti to, aby mohli pracovat a zároveň se starat o děti, které se o sebe ještě sami postarat nedokážou? Tím myslím, když vám skončí rodičovská, protože i to je podle mě dost problém, který je ale polit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Novou známku Europa zdobí hlava Kelta z archeologické sbírky Národního muzea

7:14 Česká pošta: Novou známku Europa zdobí hlava Kelta z archeologické sbírky Národního muzea

Asociace veřejných evropských poštovních operátorů PostEurop vyhlásila letošním společným tématem ev…