Péče o pacienta s roztroušenou sklerózou stála loni VZP v průměru 131 tisíc. Přibývá biologické léčby

21.05.2019 10:02

Více než 2,1 miliardy korun zaplatila loni Všeobecná zdravotní pojišťovna za péči o své klienty s roztroušenou sklerózou. Lékaři tuto diagnózu pojišťovně vykázali u 16 166 lidí. Z celkové částky šlo 1,74 miliardy na moderní biologickou léčbu, kterou dostává rok od roku více nemocných. Protože biologické léky jsou velmi drahé, rostou náklady na léčbu výrazně rychleji, než jak přibývá pacientů.

Péče o pacienta s roztroušenou sklerózou stála loni VZP v průměru 131 tisíc. Přibývá biologické léčby
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Průměrné náklady na péči o pacienta s uvedenou diagnózou, který využívá biologické léčivé přípravky, byly loni bezmála 248 tisíc korun. Ne pro každého je ovšem taková léčba vhodná. V průměru VZP zaplatila za každého klienta s roztroušenou sklerózou přes 131 tisíc korun.

Pojišťovna tato data zveřejňuje při příležitosti Světového dne roztroušené sklerózy, který připadá na příští středu.

Jak se vyvíjel počet nemocných klientů VZP a náklady na péči o ně:

Roztroušená skleróza je onemocnění centrálního nervového systému. Propuká nejčastěji mezi 20. a 40. rokem života a její příčina není známa. U některých pacientů se projevuje poměrně mírnými relapsy s dlouhými mezidobími bez jakýchkoli příznaků, u některých postižených se ale od prvního záchvatu stav trvale zhoršuje. Již ve středním věku mohou být nemocní trvale upoutáni na lůžko a inkontinentní.

I když je roztroušená skleróza nemoc zatím nevyléčitelná, lze ji minimálně v počátečních stadiích léky dobře kontrolovat. K tomu pomáhá i stále dokonalejší léčba.

Klienti VZP mají dlouhodobě jistotu, že pojišťovna uhradí moderní biologickou léčbu každému, kdo ji má řádně indikovanou podle tuzemských indikačních pravidel. Počet lidí s touto léčbou proto poměrně prudce stoupá. Zatímco například před deseti lety, v roce 2008, jich bylo u VZP celkem 2 964, loni už se jejich počet vyšplhal na 7 020, což je skoro dvaapůlkrát více.

Jak se vyvíjel počet nemocných klientů VZP v jednotlivých regionech ČR:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…