Po úspěšném soudním sporu o pozemky v Třinci odvedl ÚZSVM do státního rozpočtu přes 12 milionů Kč

05.08.2018 7:32

Právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Ostravě uspěli v soudním sporu o vlastnictví pozemků v Třinci. Díky úspěšnému uhájení zájmu státu navýšil ÚZSVM příjem státního rozpočtu o částku 12 247 000 Kč.

Po úspěšném soudním sporu o pozemky v Třinci odvedl ÚZSVM do státního rozpočtu přes 12 milionů Kč
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

V soudním sporu se jednalo o určení vlastnictví 10 pozemků o celkové výměře více než 11 tisíc m². Devět pozemků je zastavěno stavbami ve vlastnictví podnikatelského subjektu a jeden pozemek je v jejich bezprostředním okolí. Všechny pozemky jsou součástí podnikatelského areálu.

Pozemky byly původně součástí jediné celistvé plochy, jejímž vlastníkem byla německá hutní a báňská akciová společnost. Majetek společnosti byl po válce zestátněn na základě dekretu prezidenta republiky z října 1945. Následně byl pozemek zapsán v pozemkové knize jako vlastnictví státu. Uživatelem byla Báňská a hutní společnost, n. p., později přejmenována na Třinecké železárny VŘSR. Na konci 80. let minulého století Třinecké železárny převedly pozemky Městskému národnímu výboru v Třinci. Ten je následně odevzdal do bezplatného trvalého užívání tehdejšímu místnímu výrobnímu podniku pro další investiční výstavbu nových provozů. V roce 1991 byly veškeré budovy na pozemcích státu převedeny do vlastnictví jejich současného vlastníka.

Soudní spor trval více než deset let od roku 2007, kdy byla vlastníkem budov podána žaloba o určení vlastnictví k pozemkům. V roce 2017 se případem zabýval Ústavní soud. Úspěšným zastupování státu v táhlém sporu získal nakonec ÚZSVM ve prospěch státního rozpočtu částku více než šesti miliónů korun jako náhradu za bezesmluvní užívání pozemků, kterou musel kupující uhradit za užívání pozemků v období od roku 1991 až do dne zápisu vlastnického práva v jeho prospěch u příslušného katastrálního pracoviště. Ze samotného prodeje pozemků byl příjem státního rozpočtu navýšen o částku 6 250 000 Kč. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…