Podnikatelské odbory: Ministerstvo Maláčové podloudně zhoršuje podmínky pro podnikatele

27.05.2020 10:58

Podnikatelské odbory stále upozorňují, že stát setrvale zhoršuje podmínky podnikání především malým firmám a živnostníkům. Zatímco stát má na všechny úkony a plnění svých povinností vůči podnikatelům nejméně třicetidenní lhůty, jejichž dodržení navíc nelze vymáhat, podnikatelům tato vláda neustále lhůty zkracuje nebo zcela ruší!

Podnikatelské odbory: Ministerstvo Maláčové podloudně zhoršuje podmínky pro podnikatele
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

O tom, jak podloudně obejít připomínkové řízení a tajně podstrčit poslancům pozměňovací návrh, který by veřejně nejspíš neprošel, by mohlo vyučovat ministerstvo práce a sociálních věcí. "Vždycky se v Poslanecké sněmovně najde „užitečný idiot“, který se k neférové praktice propůjčí, a další, kteří si návrh pořádně nepřečtou ani nekonzultují s odborníky, a zvednou pro něj ruku. A pak se tváří překvapeně, když zjistí, jakou blbost vlastně podpořili," říká Radomil Bábek, předseda Podnikatelských odborů.

Takový diletantismus však podnikatele poškozuje. Jako v případě pozměňovacího návrhu komunistické poslankyně Hany Aulické Jírovcové, která v souvislosti s odložením odvodů na sociální pojištění kvůli koronavirové pandemii představila ve sněmovně „svůj“ návrh jako úpravu, která pro podnikatele nebude nijak významná a zatěžující. Po dvou týdnech se ukázalo, že se tímto „bezvýznamným“ návrhem firmám zkracuje čas na přihlášení nebo propuštění zaměstnance na Českou správu sociálního zabezpečení z dnešních osmi dnů na pouhý jeden den! To firmám značně zkomplikuje život. A může se jim to i notně prodražit, protože když nový příkaz nesplní, hrozí jim pokuta až dvacet tisíc korun.

Důvěřiví zákonodárci, poslanci i senátoři, se domnívali, že pro podnikatele jen zavádí povinnost posílat od září některé dokumenty výhradě elektronicky. (Přičemž ani pro povinnost podávat vše elektronicky není žádné jiné zákonné oprávnění a pro mnohé malé podnikatele a živnostníky je to velmi zatěžující, mnohdy nesplnitelná povinnost.) Ukázalo se, že je to jinak. A že dokument pro komunistickou poslankyni napsali úředníci ministerstva práce a sociálních věcí spolu se zástupci sociální správy. A ti jistě věděli, co činí. Potichu a nenápadně státní mašinerie přitvrzuje podmínky pro podnikatele. Není to první případ, předcházelo mu zrušení toleranční lhůty pro podávání daňových přiznání a placení daní.

Podnikatelské odbory odmítají nerovný vztah státu a podnikatelů, kdy všechny výhody a práva jsou na straně úřadů a všechny povinnosti a hrozby na straně podnikatelů. Žádáme, aby takovou zjevnou nespravedlnost a posilování moci úřadu vláda ukončila a uvedla vše do pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…