Podzimní škola proběhne v nové výukové laboratoři Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR

02.11.2017 12:15

V období od 12. do 14. října probíhá další, v pořadí již 3. Podzimní škola učitelů chemie, která přivítá v prostorách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT Praha) a Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) celkem 52 účastníků. Tradičně je tato akce zaměřena na praktickou aplikaci badatelsky orientované výuky v hodinách a možnost předávání zkušeností mezi učiteli pod heslem: „Učitelé učí učitele“. V rámci probíhajícího podzimního workshopu bude na ÚOCHB otevřena také nová výuková laboratoř pro základní a střední školy.

Podzimní škola proběhne v nové výukové laboratoři Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR
Foto: AMI
Popisek: Podzimní škola

Letos si účastníci budou moci zblízka prohlédnout a „osahat“ nově otevřenou výukovou a demonstrační laboratoř a zúčastní se mnoha praktických pokusů, které mohou aplikovat při výuce žáků středních škol a II. stupně základních škol. „Myslím, že jsme si nemohli přát lepší začátek této demonstrační laboratoře. Zřídili jsme ji v našem ústavu mimo jiné proto, abychom stimulovali výuku chemie na středních školách a motivovali učitele k praktickým experimentům se studenty, kteří tak dostanou šanci poznat na vlastní kůži krásu a přitažlivost chemie. Doufáme, že se někteří středoškoláci jednoho dne i pod vlivem takových pokusů rozhodnou věnovat studiu chemie na univerzitě a třeba i výzkumu u nás na ÚOCHB,“ přeje si ředitel ÚOCHB Zdeněk Hostomský. 
 
„Druhá část semináře Podzimní školy proběhne v laboratořích VŠCHT, kde si budou moci její účastníci vyzkoušet třeba práci s dmuchavkou, jednoduchým nástrojem, který se používal už ve starověku a v chemických pokusech má bohatou historii. Dalším lákadlem bude určitě i exkurze do výukového pivovaru VŠCHT Praha,“ vypočítává koordinátor projektu Amgen Teach a jeden z organizátorů Podzimní školy, Petr Holzhauser z VŠCHT Praha. 
Unikátní projekt podporuje badatelsky orientovanou výuku studentů Když se řekne pokus, většina lidí si vybaví chemii. Chemii, která bouchá, hřeje, chutná a hraje všemi barvami. Právě experimentování je nedílnou součástí výuky chemie. Badatelsky orientovaná výuka (BOV) vede ke zvýšení sebedůvěry studentů, posílení kritického myšlení a odolnosti vůči stresu při zkouškách. BOV klade důraz na to, aby žáci během realizace pokusů sami objevovali a chápali podstatu dějů. A právě na principech BOV je postavena národní soutěž pro studenty chemie základních a středních škol s názvem ChemQuest, kterou každoročně pořádá VŠCHT. Cílem soutěže je nejen zvýšení zájmu studentů základních a středních škol o přírodovědné předměty, ale i podpora týmové spolupráce, komunikačních schopností studentů a prezentace vlastních výsledků. Nový ročník pro školní rok 2017/2018 bude vyhlášen v průběhu října.
 
Rok 2018 nabídne sérii regionálních workshopů pro učitele
 
Zima a jaro 2018 budou patřit řadě regionálních workshopů pro učitele chemie ze středních a základních škol. V letošním roce je kladen větší důraz na navazující úroveň vzdělávání v badatelsky orientované výuce, takže se na workshopy mohou hlásit jak zcela noví zájemci ze stran učitelů, tak absolventi některé z předchozích akcí. Bude se totiž jednat o další úroveň vzdělávání, o rozšíření již získaných dovedností. „S nadšením vítám prodloužení projektu Amgen Teach o další školní rok. Zájem učitelů je veliký, ohlasy nadmíru pozitivní a další pokračování nám dává prostor se ještě zlepšit. I proto jsme nabídli ÚOCHB spoluorganizaci letošního ročníku Podzimní školy,“ komentuje Petr Holzhauser.
 
Co je projekt Amgen Teach?
 
Řada učitelů nemá přístup k průběžnému školení, zdrojům a materiálům, které by žákům a studentům zprostředkovaly nejnovější zkušenosti z oboru. „Evropský vzdělávací program Amgen Teach má za cíl dopomoci učitelům nalézt a osvojit si formu výuky, která zaujme jejich žáky natolik, aby se chtěli chemii a potažmo dalším přírodním vědám věnovat i do budoucna,“ vysvětluje PharmDr. Mark Bachleda, MBA, ředitel společnosti Amgen v České republice. Program Amgen Teach již od roku 2014 vyškolil okolo 3000 učitelů středních a základních škol z 10 evropských států (ČR, Rakousko, Belgie, Francie, Německo, Itálie, Irsko, Polsko, Španělsko, Turecko). V Česku se do projektu zapojilo více než 400 pedagogů přírodovědných předmětů 
a zájem stále roste.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…