Policie ČR: Čtyřdenní klání policejních psovodů zná své vítěze

19.09.2021 19:07 | Tisková zpráva

XVII. ročník policejního mistrovství psovodů se služebními psy se uskutečnil v Solenici.

Policie ČR: Čtyřdenní klání policejních psovodů zná své vítěze
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Pod záštitou ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky 34 nejlepších psovodů, ze všech bezpečnostních sborů a ozbrojených sil České republiky, téměř celý tento týden soutěžili ve dvou hlavních kategoriích a to ve vyhledávání výbušnin a vyhledávání omamných a psychotropních látek. Všichni změřili své síly také v disciplíně ovladatelnosti a obratnosti psů.

Policie ČR letos na své mistrovství psovodů specialistů pozvala také kolegy z Armády ČR, Celní správy ČR, Vězeňské služby ČR a Vojenské policie. Čtyřdenní klání tak získalo ještě na vyšší kvalitě, konkurence soutěže tím nabyla obrovských rozměrů. Výměna zkušeností mezi psovody a navázání nových vztahů mezi jednotlivými rezorty je rovněž velmi důležitou součástí podobných setkání. Přáním pořadatelů byla rovněž účast zahraničních psovodů z okolních zemí, bohužel letošní situace realizaci tohoto záměru nepřála.

Vítězem v kategorii nejlepší poslušnost - se stal prap. Jiří Petrus se služebním německým ovčákem Lexem Japedo z Vězeňské služby.

V kategorii vyhledávání omamných a psychotropních látek se nejlépe umístil nprap. Filip Gavor se se svou fenkou belgického ovčáka Force Graf Czech z Celní správy.

Mistrem Policie ČR v kategorii vyhledávání omamných a psychotropních látek se stala nprap. Simona Janoušková s německým ovčákem Erikem Rapax Bohemia z Krajského ředitelství hl. města Prahy.

psovodi

V kategorii vyhledávání výbušnin se nejlépe umístil nprap. Stanislav Hitha s erdelterierem Iposem Zlatý most taktéž z Krajského ředitelství hl. města Prahy, který se zároveň stal Mistrem Policie ČR v této kategorii.

Kategorii družstev ovládlo KŘP hl. města Prahy, které si odvezlo zároveň putovní pohár policejního prezidenta.

Výkony psovodů a především jejich psů opět ukázaly na nezastupitelnou úlohu služebního psa při plnění úkolů Policie ČR a zároveň opět prokázaly výbornou úroveň policejní služební kynologie v České republice.

Ocenění předávali první náměstek policejního prezidenta genmjr. Martin Vondrášek, ředitel ředitelství služby pořádkové policie PP ČR plk. Petr Sehnoutka a vedoucí odboru kynologie a hipologie plk. Petr Kozák.

Během slavnostního ukončení mistrovského klání převzali také ocenění dlouholetí významní partneři. Ppor. Josef Dušánek – vedoucí výcvikového zařízení kynologické služby Celní správy ČR, který svou dlouhodobou práci zásadně přispěl k rozvoji služební kynologie a významně spolupracoval s Policií ČR.

Ocenění také získala paní Ing. Ivona Svobodová, Ph.D., z ČZU v Praze, která se podílí na tvorbě a přípravě různých projektů, v současné době se konkrétně jedná o projekt s pracovním názvem PÁTRAČ.

Poděkování patří všem, kteří se mistrovství zúčastnili a podíleli na jeho uskutečnění!

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…