Policie ČR: Obvinění pěti osob z tzv. moderního otroctví

04.12.2021 18:23 | Tisková zpráva

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech obvinili 5 osob z tzv. moderního otroctví. Na akci s krycím názvem ZBOJNÍK policisté spolupracovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s britskými kolegy z Nottinghamshire Police.

Policie ČR: Obvinění pěti osob z tzv. moderního otroctví
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Organizovaná skupina osob měla minimálně od roku 2019 nabízet v Ústeckém kraji „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii. 

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí
Za tímto účelem měli obvinění vyhledávat občany České republiky ze slabých sociálních a majetkových poměrů v tísnivé životní situaci, hledající lépe placenou práci v zahraničí. Soustředili se zejména na osoby s minimálním sociálním zázemím, které neměly žádné blízké příbuzné (u nichž byl předpoklad, že nebudou v České republice nikým postrádány). Obvinění tak podle našich závěrů měli úmysl této situace zneužít a nabýt vlastního prospěchu pod příslibem poskytnutí ubytování, práce a velkého finančního výdělku v okolí britského města Nottingham.

 
Následně měli obvinění dopravit do Velké Británie minimálně 5 osob (4 muže a 1 ženu). Při tom současně využívali tísně obětí, jejich neznalosti cizího jazyka a závislosti na pachatelích. Za odvedenou práci poškozeným nedávali téměř žádné peníze či disponovali platebními kartami k jejich bankovním účtům. Ženu měli obvinění nutit k provozování prostituce, kdy poskytování sexuálních služeb měli dokonce nabízet na internetu.
 
Ve věci je vedeno trestní stíhání pro trestné činy „obchodování s lidmi“ a „kuplířství“. V případě pravomocného rozsudku hrozí 3 obviněným osobám tresty odnětí svobody od 5 do 12 let a zbylým 2 obviněným tresty od 2 do 10 let.
 
Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústní na Labem. Všech 5 osob bylo vzato soudem do vazby.

Souběžně s touto akcí probíhala realizace kriminalistů Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje z týmu TOXI. Na základě rozpracovaných informací a poznatků získaných od kolegů z NCOZ provedli policisté další významný zásah do drogové scény v Ústeckém kraji. Při domovních prohlídkách zajistili 650 gramů pervitinu v různém stádiu výroby, dvě laboratoře na výrobu pervitinu a větší množství chemikálií. V současné době je trestně stíháno 5 osob pro trestný čin „nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy“, za což obviněným hrozí tresty odnětí svobody až do výše 12 let. Soudce vzal 3 osoby do vazby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…