Policie ČR: Operace "GREEN"

31.07.2020 20:29

V rámci mezinárodní spolupráce s dánskou policií, týkající se prodeje omamných a psychotropních látek prostřednictvím sociální sítě Atlayo, s webovou adresou www.atlayo.com, zadrželi detektivové Národní protidrogové centrály občana ČR, který celou síť provozoval.

Policie ČR: Operace "GREEN"
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Sociální síť Atlayo byla poprvé spuštěna v rámci sítě TOR (The Onion Router), následně expandovala i do „clearnetu“, a postupně se rozšířila až na zhruba 450.000 uživatelů z celého světa. Vysoký počet uživatelů si získala necenzurováním nejen nevhodného, ale z velké části i ilegálního obsahu. Ve veřejných mezinárodních skupinách, které se formovali na této sociální síti, se nacházely nejrůznější ilegální nabídky, mimo drog například zbraně, hacking, padělání a pozměňování, dětská pornografie, návody pro ilegální aktivity apod. V rámci operace Green bylo zjištěno několik skupin lokalizovaných pouze pro prodej omamných a psychotropních látek v Dánsku, které čítali od 4.000 až po 8.000 uživatelů.

V České republice byl provozovatel této sítě rovněž prověřován pro vytvoření virtuálního tržiště s názvem Alabama Market v TOR síti. Po úspěšné lokalizaci serverů a jejich následné zajištění pro důkazní potřeby trestního řízení dánské policie, bylo provedeno zajištění stránek www.atlayo.com, na které byl vyvěšeno výstražné upozornění na zajištění stránek. Toto upozornění mělo tak velký preventivní efekt, že od  tohoto spuštění, již jedna z podobných sociálních sítí s mezinárodním působením z vlastní iniciativy ukončila svou aktivitu.

V souvislosti se zajištěním serverů a další informační a komunikační technologie, byla na území ČR zadržena jedna osoba ve věku 19 let, která celou síť provozovala a vědomě podporovala administrátory skupin s ilegálním obsahem. Tato osoba byla vydána k trestnímu řízení do Dánska. V Dánsku, bylo zadrženo několik osob v souvislosti s prodejem nejméně 4,5 kilogramů kokainu, 3 kilogramů MDMA, 5 kilogramů metamfetaminu, 3 500 tablet extáze a 40 kilogramů konopí. Zapojení dalších osob je předmětem probíhajícího vyšetřování. V Dánsku se jedná o první realizovaný případ drogové trestné činnosti v prostředí Internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…