Policie ČR: Unikátní test bezpilotního letounu na jižní Moravě

12.05.2020 13:50

V minulém týdnu poprvé v rámci Evropské unie testovala Letecká služba ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje bezpilotní letoun těžké kategorie.

Policie ČR: Unikátní test bezpilotního letounu na jižní Moravě
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Zkouška mohla proběhnout díky vyhlášenému nouzovému stavu a místní unikátní orografii Jihomoravského kraje, kde je minimum lesů na zelené hranici a obce jsou v dostatečné vzdálenosti od linie letu a zároveň díky blízkosti zavřené hranice minimální pohyb vozidel po silnicích.

Z důvodu minimalizace rizik vůči zemi i vůči letovému provozu, byly vyhlášené dvě bezletové zóny Drnholec a Lanžhot.  Testování letounu probíhalo v denních i nočních hodinách, zejména podél státní hranice. V obou režimech probíhalo ověřování parametrů letu, optiky i přenosové techniky. Záběry z letu byly dále přenášeny do krizového štábu krajského ředitelství a  sálu operačního odboru. Lety byly konzultovány s Úřadem civilního letectví a službou řízení letového provozu.

V budoucnu by se stroj obdobných parametrů mohl objevit ve službách Policie ČR. Pořízení takového letadla závisí na schválení připravované evropské legislativy a dále na vývoji potřebné technologie ke zvýšení bezpečnosti letového provozu. S výjimkou přepravy osob by mohl doplnit portfolio provozovaných činností Letecké služby spolu s vrtulníky. Provoz této kategorie bezpilotních letadel by umožnil vykonávat mise trvající až 20 hodin s poměrně nízkými náklady. Uplatnění by našel při větších bezpečnostních opatřeních, pátrání po pohřešovaných osobách i dohledu nad silničním provozem. Umožnil by efektivní nasazení sil a prostředků. Uplatnil by se jistě i na zahraničních misích typu Frontex.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …