Policie ČR: Zadržení poslance ukrajinského parlamentu

07.11.2018 16:40

Dne 5. listopadu 2018 ve 13.30 hodin přijali policisté Inspektorátu cizinecké policie na letišti Václava Havla v Praze oznámení, že v jedné z prodejen tranzitního prostoru terminálu 1 provedl neznámý cizinec platbu padělanými bankovkami.

Policie ČR: Zadržení poslance ukrajinského parlamentu
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Policisté se dostavili na místo a zjistili, že cizinec se pokusil zaplatit útratu ve výši 440,- Eur třemi bankovkami v nominální hodnotě 200,- Eur. Prodavačka obchodu uvedla, že provedla test pravosti ověřovacím fixem, který prokázal, že bankovky jsou falešné. Když dala najevo pochybnosti o pravosti bankovek, cizinec z obchodu náhle odešel.

Na základě popisu cizince zahájili policisté pátrání, které bylo úspěšné. Policistům se podařilo zjistit trasu pohybu cizince a po několika minutách byl zadržen již na palubě letadla, které bylo připraveno k odletu do Kyjeva. Cizinec policistům předložil dva doklady totožnosti, kdy jedním z nich byl diplomatický pas Ukrajiny. Zároveň sdělil, že je poslancem ukrajinského parlamentu a požadoval o svém zadržení informovat ukrajinskou ambasádu.

Policisté neprodleně ověřili skutečnost, zda osoba požívá na území ČR diplomatické výsady či imunity. Dotazem na diplomatický protokol Ministerstva zahraničních věcí byla tato skutečnost vyvrácena. Cizinec byl následně v souladu s trestním řádem zadržen a během své výpovědi uvedl, že nevěděl nic o tom, že bankovky, které drží, nejsou pravé. Podle svých slov je směnil na Ukrajině prostřednictvím svého asistenta.

Po provedení nezbytných úkonů, které probíhaly za přítomnosti tlumočníka, byl veškerý spisový materiál odevzdán státnímu zástupci, který po jeho prostudování rozhodl o propuštění cizince na svobodu. Policisté Inspektorátu cizinecké policie následně postoupili věc, s ohledem na věcnou příslušnost, Krajskému ředitelství policie hl. města Prahy k dalšímu šetření.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…