Policie: Podvod za více než 2 miliardy – návrh na podání obžaloby

16.04.2020 20:11

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) navrhli tento týden státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze obžalovat třiačtyřicetiletého muže z pokračujícího trestného činu podvodu dle § 116 k § 209 odst. 1, 5 písm. a) trestního zákoníku a pokračujícího trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti dle § 116 k § 216 odst. 1 písm. a), odst. 3 písm. b), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku.

Policie: Podvod za více než 2 miliardy – návrh na podání obžaloby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Obviněný měl trestnou činností poškodit celkem 7801 fyzických a právnických osob.

V rámci vyšetřování případu došlo k rozkrytí rozsáhlé trestné činnosti, které se měl obviněný dopouštět od roku 2012, kdy jako osoba jednající mimo jiné za společnosti World Systems Market, Inc. a WSM Invest Limited se sídly v zahraničí nabízel a zprostředkovával široké veřejnosti prostřednictvím internetových stránek a řízené sítě obchodních zástupců, kterou vybudoval, založení obchodního účtu u zahraničních společností za účelem zhodnocení klientských vkladů na forexových a komoditních trzích, zpravidla prostřednictvím automatických obchodních systémů.

Takto vylákané finanční prostředky měl následně vyvádět z bankovních účtů. Podle našich závěrů je přeposílal mezi dalšími jím ovládanými účty a hradil z nich provozní náklady společností, které řídil. Další finanční prostředky měl použít k vlastní spotřebě či k nákupu obchodních podílů jiných společností a k nákupu movitých i nemovitých věcí do majetku těchto společností.

Po celou dobu měl zasílat klientům prostřednictvím e-mailu výpisy z jejich údajných obchodních účtů a na internetových stránkách měl nechávat zveřejňovat informace o údajně uskutečněných obchodech. Proklamované výnosy měl hradit z finančních prostředků dalších klientů. Jeho snahou bylo udržet celý podvodný systém v provozu co nejdéle.

Tímto způsobem měl připravit 7801 fyzických a právnických osob o celkovou částku 2 249 311 130 Kč. 

Trestní stíhání této osoby probíhá na svobodě. Kriminalisté NCOZ ve spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Praze zajistili jako výnos z této trestné činnosti majetek v hodnotě cca 750 milionů Kč (finanční prostředky, nemovitosti či movité věci).

Obviněný jednatel a ředitel výše uvedených společností měl dle našich závěrů (a dle znaleckých posudků) pro sebe a jím ovládané společnosti zlegalizovat více než 600 milionů korun.

NCOZ při rozkrývání trestné činnosti úzce spolupracovala s Finančním analytickým úřadem.

Při rozkrývání trestné činnosti výše uvedeného obviněného kriminalisté zajistili důkazní materiál, který vypovídal o trestné činnosti dalších 3 osob, jež s dotyčným měly úzce spolupracovat. Z pokračujícího trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti dle § 116 k § 216 odst. 1 písm. a), odst. 3 písm. b), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku je obviněn další spolupachatel. Zbylé dvě osoby byly obviněny z pokračujícího trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti dle § 116 k § 217 odst. 1,3 písm. b) trestního zákoníku. Na tyto 3 osoby kriminalisté NCOZ rovněž navrhli podat obžalobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…