Poručík Staško, který padl při osvobozování kraje, má v Klimkovicích svůj památník

27.04.2015 21:37

Voják Rudé armády Vasilijevič Alexejevič Staško, který byl se svou stíhačkou Lavočkin sestřelen 27. dubna 1945 během osvobozovacích bojů, má v Klimkovicích svůj památník.

Poručík Staško, který padl při osvobozování kraje, má v Klimkovicích svůj památník
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav Novák (ČSSD)

Jeho slavnostního odhalení se dnes zúčastnili také představitelé Moravskoslezského kraje – hejtman Miroslav Novák, 1. náměstek hejtmana Josef Babka a ředitel moravskoslezského krajského úřadu Tomáš Kotyza. Uctili památku padlého rudoarmějce a položili u památníku připomínajícího hrdinství mladého muže věnec.

„Válka je vždycky strašná. Za každou stojí nejen zničené hodnoty ve věcech, které by měly lidem sloužit, promarněné investice použité k výrobě nástrojů zabíjejících lidi, ale především zmarněné, nevyčíslitelné hodnoty ztracených životů. Smutný příběh poručíka Staška, který padl před koncem 2. světové války, ukazuje, že ve válkách zbytečně umírají konkrétní jedinci, ne anonymní tvorové, ale lidé, kteří mají své radosti i starosti, plány do budoucna a přání. Nebyl jsem nadán jasnovidectvím, abych viděl do duší těch, kteří tehdy zemřeli pro náš dnešek. O jednom jsem ale přesvědčen s naprostou jistotou: Určitě ani jeden z nich neumíral proto, aby se válečné šílenství v budoucnu opakovalo. Pokloňme se tedy hrdinům Ostravsko-opavské operace a pamatujme na jejich oběti a poselství,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Rodina poručíka Staška do loňského roku netušila, kde mladý muž skončil svůj život. Hrob v Hlučíně, v němž byla uložena velká část ostatků pilota nalezených po válce, byl totiž do této doby označen nápisem „bezejmenný“. Díky pátrání honorárního konzula Ruské federace v Ostravě Aleše Zedníka, místostarosty Klimkovic Jakuba Unucky, pamětníků, historiků a nadšených amatérských pátračů po totožnosti pilota teď mohlo být na náhrobek vyryto jméno vojáka, který v hrobě leží - gardový poručík Vasilij Alexejevič Staško.

Ode dneška má poručík Staško také na místě, kde při osvobozovacích bojích padl, památník. Podle představitelů města Klimkovic se nejedná o jeden monument, ale o soubor architektonických prvků – gabionových bloků, které z prostoru okolo Myslivny v Klimkovicích dělají odpočinkové a zároveň pietní místo. Bude sloužit nejen k připomínce poručíka Staška, ale i k odpočinku návštěvníku tohoto areálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…