Povodí Labe: Nyní už nic nebrání vydání územního rozhodnutí pro poldr v Mělčanech u Dobrušky

03.11.2017 7:34

Záměr suché retenční nádrže na Dědině v Mělčanech získal po ročním řízení poslední doklad, výjimku ze zákazu zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Na základě dohody všech dotčených stran bylo nalezeno unikátní řešení migračního zprůchodnění hráze a v tuto chvíli jsou doloženy na stavební úřad v Dobrušce veškeré doklady potřebné pro vydání územního rozhodnutí pro tuto veřejně prospěšnou stavbu.

Povodí Labe: Nyní už nic nebrání vydání územního rozhodnutí pro poldr v Mělčanech u Dobrušky
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Povodí Labe očekává, že stavební úřad rozhodne do konce tohoto roku. Složitý proces územního řízení trvá již více než tři roky a nyní už snad budou obyvatelé podél řeky Dědiny blíž reálné ochraně před povodněmi. Neprodleně po vydání rozhodnutí budou také zahájeny práce na zpracování dokumentace pro stavební povolení a bude zahájeno majetkoprávní vypořádání s jednotlivými vlastníky a spoluvlastníky pozemků či staveb dotčených výstavbou poldru.

Suchá retenční nádrž je připravována již od roku 2001, kdy byla zpracována studie proveditelnosti výstavby původně plánované údolní nádrže. Po složitém a dlouhotrvajícím procesu posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA) dospěly orgány ochrany přírody k závěru, že vhodnější variantou protipovodňového opatření v oblasti vodního toku Dědina je výstavba suché retenční nádrže (poldru). Jeho funkcí je zachycení povodňových průtoků a protipovodňová ochrana města Dobrušky a dalších sídel podél toku Dědiny až po soutok s Orlicí. Poldr v Mělčanech bude schopen zachytit cca 3 159 000 m3 vody. Zatopená plocha bude při maximální kapacitě poldru tvořit území o rozloze 55 ha. Hráz poldru překonávající údolí o šířce přibližně 500 m bude vystavěna cca 3 km nad městem Dobruška v katastrálním území Mělčany. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…