Povodí Moravy: I přes srážky je vody málo, zabezpečujeme minimální průtoky

10.06.2017 0:00

Povodňové průtoky ze začátku května, vydatné přívalové bouřky z poloviny května a přívalový déšť na konci měsíce sice zvýšily průtoky v tocích, ale po jejich odeznění jsou koryta řek opět téměř prázdná. Vody v řekách je málo a v nádržích ve správě Povodí Moravy dochází k poklesům hladin.

Povodí Moravy: I přes srážky je vody málo, zabezpečujeme minimální průtoky
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Důvodem je zabezpečení povolených odběrů a dodržení minimálních průtoků pod vodními díly. Právě přítoky do vodních nádrží byly v posledních dnech na mnoha místech nižší, než průtoky pod nádržemi. Situaci nezlepšily ani srážky, které spadly na Moravě z úterý na středu.

„Srážky v posledních týdnech jen pozastavily prohlubující se sucho v krajině, nedoplnily stavy podzemních vod a tak se vodnosti toků pomalu ale jistě vracejí k podprůměrnému stavu. Ze včerejška na dnešek na Moravě vyjma západu území spadlo minimum srážek. Hladiny řek tak nadále klesají. Sucho a podnormální vodnosti zaznamenáváme prakticky na celém území. Nejhorší je situace na jižní Moravě, Vysočině a Zlínsku," popisuje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

O nedostatku vody v síti vodních toků svědčí hodnoty průtoků v minulých dnech, které dosahovaly ve vztahu k dlouhodobým měsíčním průtokům podprůměru. Nízké průtoky vykazují zejména toky na jižní Moravě, např. Litava v Brankovicích (13%), Velička ve Strážnici (10%), Rokytná v Moravském Krumlově (10%) a Jihlava v Ivančicích (37%). Se suchem se potýkají také řeky v kraji Vysočina: Želetavka ve Vysočanech (12%), Balinka v Balinách (8%), Oslava v Nesměři (31%), v krajích Zlínský a Olomoucký řeky dosáhly podnormálních vodností, nejčastěji 30 – 55%.

„Nízké přítoky způsobují pokles hladin ve vodních nádržích ve správě Povodí Moravy. Ty klesají z důvodu zabezpečování povolených odběrů a dodržování minimálních průtoků pod vodními díly, které jsou vyšší než přítoky do nádrží. Přívalové deště v minulém týdnu sice krátkodobě zvedly hladiny na drobných tocích, ale sucho v krajině bude při nedostatku srážek přetrvávat,“ dodává Gargulák. Na většině vodních děl je situace obdobná. V případě nedostatku srážek budou hladiny v nádržích nadále klesat. Ve VD Boskovice klesla hladina za poslední týden o 10 cm, ve VD Mostiště o 24 cm, ve VD Vranov o 33 cm, ve VD Slušovice o 9 cm, ve VD Luhačovice o 7 cm.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…