Povodí Moravy: Ochrana proti povodním v Hranicích respektuje historický ráz města a přiblíží řeku lidem

27.02.2021 9:45

V průběhu jara zahájí Povodí Moravy, s. p. výstavbu protipovodňových opatření v Hranicích na ulici Kropáčova a podél sadů Čs. legií.

Povodí Moravy: Ochrana proti povodním v Hranicích respektuje historický ráz města a přiblíží řeku lidem
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Připravovaná opatření poskytnou městu ochranu až na úroveň padesátileté povodně, což je významné zvýšení ochrany oproti současnému stavu. Současně lidem nabídne odpočinková místa u vody a umožní snadnější přístup k řece.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Ve stávající podobě nemá koryto dostatečnou kapacitu a poskytuje ochranu pouze před maximálně dvacetiletou vodou. Nová protipovodňová ochrana bude chránit zdraví a životy 2000 obyvatel Hranic a majetek ve výši 600 mil. Kč. Součástí opatření budou i přístupy k řece a prvky sloužící k posezení u vody. Vedle protipovodňových zídek bude součástí protipovodňových opatření i mobilní hrazení. To v době povodní zahradí místa, která budou za běžné situace fungovat jako přístup k řece.

Na obou březích vzniknou v celkové délce 700 metrů protipovodňové zídky a hrázování. Jejich příprava probíhala ve spolupráci s městem a památkáři tak, aby zůstal zachovaný stávající jedinečný ráz ulice Kropáčova. „Na pravém břehu řeky vytvoříme repliku stávající zdi, která bude obložená kamenem a doplněná o zábradlí. Součástí protipovodňových opatření bude volnočasové pásmo. Tomu budou dominovat dvě posezení v podobě tribun, která navíc umožní přístup až přímo k řece. Opatření tak na jednu stranu budou obyvatele chránit před povodněmi, ale současně učiní řeku pro lidi snáz dostupnou,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Přípravné práce budou zahájeny v březnu. Celkové náklady na výstavbu protipovodňové ochrany Hranic vyjdou téměř na 64 mil. Kč. Stavba je financována z programu Ministerstva zemědělství Podpora prevence před povodněmi a z prostředků města Hranice. Práce potrvají cca 20 měsíců.

Výstavba protipovodňové ochrany bude vyžadovat kácení stromů a keřů. To bude probíhat v průběhu března na pravém i na levém břehu Bečvy, na pravém již byly zahájeny práce na odstraňování keřů a náletových dřevin. Přípravě prací předcházela podrobná prohlídka všech dřevin v místě plánovaných opatření. Pokáceny budou pouze stromy, které brání výstavbě protipovodňové ochrany města dle schválené projektové dokumentace. Naplánovaná je proto již náhradní výsadba za pokácené stromy, která proběhne zejména v sadech Čs. legií.

Významnou součástí protipovodňové ochrany Hranic je rozšíření jezu Hranice. „Rozšíření jezu společně s připravovanými ochrannými zdmi na ulici Kropáčova a podél sadů ČS. legií zvyšuje ochranu před povodněmi na celém úseku Bečvy na území Hranic. Zvýšení kapacity jezu se projeví zejména mezi jezem a silničním mostem, kde se také nachází zaústění pravostranných přítoků Ludiny a Veličky. V jejich výustních tratích dochází v současnosti k rozlivu vody při vysokých stavech na Bečvě. Protipovodňové zídky pak zvýší kapacitu koryta od silničního mostu dále proti proudu,“ doplňuje Gargulák.

Návrh protipovodňové ochrany i rozšíření jezu vychází z celkové Koncepce protipovodňové ochrany sídel v Pobečví. Kompletní ochranu Hranic až před povodňovými průtoky, kterých dosáhla Bečva během povodní v roce 1997, zajistí vodní dílo Skalička, které tvoří hlavní prvek při ochraně měst a obcí před povodňovými průtoky z Bečvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…