Premiér Sobotka bude na Evropské radě jednat o řešení migrace, posílení evropské obrany a přípravě EU27 na brexit

15.12.2016 11:58

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes, ve čtvrtek 15. prosince 2016 zúčastní zasedání Evropské rady v Bruselu. Lídři EU budou v rámci prosincového summitu jednat o migraci, obraně a bezpečnosti, ekonomických otázkách včetně vnitřního trhu a podpory mládeže. Na okraj Evropské rady se uskuteční neformální večeře ve formátu EU27, jejímž tématem bude příprava na jednání o vystoupení Velké Británie z EU.

Premiér Sobotka bude na Evropské radě jednat o řešení migrace, posílení evropské obrany a přípravě EU27 na brexit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

V oblasti migrace česká vláda podporuje naplňování dohody EU-Turecko, která pomohla výrazně snížit počet uprchlíku, přicházejících do Řecka. Podporu vlády mají rovněž tzv. migrační kompakty s třetími zeměmi, které pomohou zpomalit a zastavit nelegální migrační tlaky. Za prioritu pro budoucí reformu EU považuje Česká republika posílení společné evropské obrany a bezpečnosti.

Vláda ČR prosazuje plné využití potenciálu Společné obranné a bezpečnostní politiky nad rámec dnešního stavu. Česká republika rovněž souhlasí s budováním Evropské bezpečnostní a obranné unie a dalším rozvojem spolupráce s NATO. Premiér Bohuslav Sobotka dnes zdůrazní potřebu urychleného postup při zajištění využitelnosti Bojových uskupení EU (EU Battlegroups), k němuž ČR už předložila konkrétní návrhy. Detailní pozici české vlády k posílení obranné a bezpečnostní dimenze EU najdete v příloze tohoto e-mailu.

Dalším bodem summitu bude debata o prodloužení fungování Evropského fondu pro strategické investice, v bloku o hospodářském a sociálním rozvoji se lídři EU dotknou také iniciativ zaměřených na podporu mládeže.

Další body programu budou patřit vnějším vztahům, a to situaci v Sýrii a dokončení ratifikačního procesu Asociační dohody EU-Ukrajina v Nizozemsku. ČR podporuje rychlé dokončení ratifikace Asociační dohody s Ukrajinou.

Jednání Evropské rady bude předcházet tradiční koordinace zástupců zemí Visegrádské skupiny. Ve čtvrtek večer se uskuteční neformální setkání ve formátu EU27, během kterého budou zástupci států jednat o procesu budoucího vystoupení Velké Británie z EU. O procesu brexitu jednal již včera český premiér Bohuslav Sobotka s hlavním vyjednavačem Evropské komise pro vystoupení Velké Británie z EU Michelem Barnierem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…