Premiér Sobotka se zúčastní summitu EU-CELAC v Bruselu a uzavře schválení českých operačních programů

09.06.2015 7:33

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se 10. a 11. června 2015 v Bruselu zúčastní summitu Evropské unie a zemí latinské Ameriky a Karibiku. Společnými tématy jednání bude řešení globálních otázek a regionální a ekonomická spolupráce zemí. Na okraj summitu se premiér Bohuslav Sobotka setká také s komisařkou pro regionální rozvoj Corinou Cretu, se kterou uzavře proces úspěšného schválení českých operačních programů v hodnotě 660 mld. Kč.

Premiér Sobotka se zúčastní summitu EU-CELAC v Bruselu a uzavře schválení českých operačních programů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Při summitech Evropské unie a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) se setkávají vedoucí představitelé zemí Evropy a Latinské Ameriky a Karibiku, aby posilovali vztahy mezi oběma regiony.

Mezi cíle druhé schůzky EU-CELAC na nejvyšší úrovni patří především oživení dvoustranné regionální spolupráce, ekonomická spolupráce a větší sblížení zemí v globálních otázkách. Hlavním tématem červnového summitu je „Formování společné budoucnosti: práce pro prosperující, soudržnou a udržitelnou společnost pro naše obyvatele“.

Důležitým tématem summitu budou také investice a obchod. Navzdory své geografické vzdálenosti jsou země Latinské Ameriky a Karibiku úzce propojeny s Evropou. S mnoha státy CELAC uzavřela EU dohody o volném obchodu a o dalších vyjednává. Zahraniční investice EU v regionu Latinské Ameriky a Karibiku představují přibližně 34 % celkových přímých zahraničních investic.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 11. června 2015 na okraj summitu setká také s komisařkou pro regionální rozvoj Corinou Cretu. Na závěr jednání proběhne slavnostní ceremonie u příležitosti schválení českých operačních programů EU. Dojde tak k završení procesu úspěšného vyjednávání české vlády s Evropskou komisí. Poté bude moci následovat vypsání prvních výzev, k čemuž už došlo u Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Akce se zúčastní také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Pro Českou republiku je v současném programovém období 2014–2020 připraveno zhruba 660 miliard korun.

CELAC je protějškem EU v procesu partnerství obou regionů, a to i na úrovni summitů.  Vedoucí představitelé států EU a Latinské Ameriky a Karibiku se od roku 1999 každé dva roky setkávají na summitu, kde stanovují priority partnerství, přičemž EU je nejstarším institucionálním partnerem regionu. Předchozí summity EU–LAC se konaly v Rio de Janeiru (1999), Madridu (2002), Guadalajaře (2004), Vídni (2006), Limě (2008) a Madridu (2010).

První summit EU-CELAC (7. summit EU–LAC) se konal ve dnech 26.–27. ledna 2013 v Santiagu de Chile a zaměřil se na spolupráci v oblasti obchodu a podporu investic do kvality v oblasti sociální a oblasti životního prostředí. Na summitu v Santiagu de Chile vedoucí představitelé přijali společnou politickou deklaraci a rozšířili akční plán pro spolupráci obou regionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…