Přes 4000 osob již projevilo zájem o příspěvek od VZP na očkování proti žloutence

18.09.2013 12:53

Více než 4 000 klientů VZP za poslední čtyři měsíce projevily zájem nechat sebe nebo své děti očkovat proti žloutence a vyzvedly si na své pobočce VZP poukaz, který jim umožnil ušetřit na očkování proti hepatitidě typu A nebo hepatitidě typu A+B 750, respektive 1 300 korun. K dnešnímu dni bylo vyplaceno více než 1,5 milionu korun.

Přes 4000 osob již projevilo zájem o příspěvek od VZP na očkování proti žloutence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

VZP proplácí očkování proti žloutence ve dvou programech. Jednak jde o projekt zvýhodněného očkování proti hepatitidě A, který je určen dětem ve věku od 2 do 6 let. Příspěvek ve výši 750 korun se vztahuje na očkování látkou Havrix 720 Junior monodose. Největší zájem o tento příspěvek projevili rodiče v Ústeckém kraji (360 vydaných voucherů), Středočeském kraji (320 vydaných voucherů) a v hlavním městě Praha (299 vydaných voucherů).

Dále ve VZP probíhá projekt zvýhodněného očkování proti žloutence typu A+B, určený pro klienty ve věku od 24 let, kteří stejně jako u programu pro děti nesmějí být přeregistrovaní od 1. 1. 2014 k jiné zdravotní pojišťovně. Voucher ve výši 1 300 korun se vztahuje pouze na vakcínu Twinrix Adult. Největší zájem o tento příspěvek projevili klienti v hlavním městě Praha (470 vydaných voucherů), Jihomoravském kraji (237 vydaných voucherů) a v Ústeckém kraji (105 vydaných voucherů).

V rámci celé České republiky si voucher na očkování proti žloutence typu A i žloutence typu A+B vyzvedlo 4 098 klientů, z čehož si jej nechalo proplatit po provedeném očkování 1 669. Celková částka, která byla VZP na příspěvky na obě dvě vakcíny vydána, je téměř 1,6 milionu korun, z čehož přes 508 tisíc bylo vydáno na vakcínu Twinrix a téměř 1,1 milionu korun na vakcínu Havrix. Více informací naleznete v přiložené tabulce.

Oba programy platí do 31. 12. 2013 nebo do vyčerpání stanoveného finančního limitu s tím, že se příspěvek vztahuje pouze na úhradu očkovací látky, nikoliv na náklady spojené s aplikací vakcíny.

Očkování proti žloutence typu A je složeno ze dvou dávek. Účinnost vakcíny je minimálně 20 let. Ochrana vzniká již 14 dní po první dávce a trvá cca 1 rok, druhá dávka je tzv. zajišťovací, která zaručí, aby protilátky vydržely v těle dlouhodobě. Vakcína proti žloutence A+B se aplikuje ve třech dávkách, druhá dávka se podává za 1-3 měsíce po první a poslední za dalších 6-12 měsíců. Ochrana je stejná jako u očkování pouze proti žloutence typu A.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…