Prezident Tokajev: Kazachstán potvrzuje pevné odhodlání plnit misi a Chartu OSN

23.09.2020 14:03

Projev prezidenta Kazachstánu Kasyma-Žomarta Tokajeva na vysoké úrovni akci u příležitosti 75. výročí OSN

Prezident Tokajev: Kazachstán potvrzuje pevné odhodlání plnit misi a Chartu OSN
Foto: archiv
Popisek: Vlajky Kazachstánu a OSN

Pane předsedo,
pane generální tajemníku,
vážení kolegové,
dámy a pánové,

Dnes oslavujeme historické rozhodnutí založit zcela novou organizaci, který byl přijat v červnu 1945 v návaznosti na výsledky nejničivější světové války v historii lidstva.

Jak říká slavné rčení Daga Hammarskjölda, Organizace spojených národů „nebyla vytvořena proto, aby zvedla lidstvo do ráje, ale aby ho zachránila od pekla“.

Ačkoli byla OSN koncipována primárně jako systém kolektivní bezpečnosti, ve skutečnosti spojila národy kolem mnohem univerzálnějších aspirací a principů. Výsledkem je éra aktivní a široké mezinárodní spolupráce.

Zároveň se ukázalo, že tato cesta je trnitá. Posledních 75 let bylo poznamenáno promarněnými příležitostmi při hledání konsenzuálních přístupů k prosazování společných cílů a hodnot, které by zbavily svět od utrpení.

Je však třeba se poučit z neúspěchů i úspěchů. Dějiny OSN jsou poznamenány energickým kolektivním úsilím a intenzivní reflexí celé řady otázek: od dekolonizace k rozvoji, od ochrany dětí ke změně klimatu, od zdravotnictví k lidským právům, od udržování míru k vnímání světa.

Během posledních tří desetiletí se Kazachstán podílel na práci všech klíčových orgánů OSN, včetně Rady bezpečnosti, s cílem prosazovat takové priority, jako je řešení konfliktů, nešíření jaderných zbraní a odzbrojení, boj proti terorismu, mezináboženský a mezietnický dialog, ochrana zájmů rozvojových zemí, které nemají žádný východ moře.

Tokajev

Kasym-Žomart Tokajev, prezident Kazachstánu

Dnes, při pohledu na moderní svět, vidíme, že mnoho nových výzev, stejně jako některá zapomenutá rizika, která na sebe berou druhý dýchání, nás mohou vrátit zpět do minulosti.

Multilateralismus je nyní zranitelnější než kdykoli jindy od konce studené války.

Ovládnou COVID-19 se ukázal překvapivě obtížné. Svět je pod hrozbou nových závodů ve zbrojení. Naše strategické rozvojové cíle se realizují s různou mírou úspěchu.

Obecně se věří, že ideály zakotvené v Chartě OSN již nejsou životaschopné.

Jako prezident své země a bývalý vysoký úředník OSN s tím rozhodně nesouhlasím.

Naopak, více než kdy jindy musíme:

  • odvrátit oře našich nadějí a nebojácně ho omezovat;
  • dát nový impuls snahám o dosažení společných ideálů a neodchýlit se od nich;
  • nadále budovat komunitu založenou na mezinárodním právu a nevracet se k anarchii.

Tyto úkoly jsou nesmírně obtížné. Příští desetiletí bude klíčové v našem úsilí jak o provádění Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj, tak o nalezení proveditelných receptů na krize naší doby.

Tento rozsáhlý cíl vyžaduje kolektivní úsilí a odpovědnost.

Vítáme silné vedení generálního tajemníka Antónia Guterresa a podporujeme práci, kterou zahájil s cílem zlepšit účinnost, transparentnost a odpovědnost OSN.

Kazachstán potvrzuje své pevné odhodlání plnit misi a Chartu OSN, jakož i společnou touhu vytvořit stabilnější, spravedlivější a prosperující svět.

Jsem přesvědčen, že OSN jako jediná univerzální a nejreprezentativnější mezinárodní organizace zůstává skutečně nesporná.

Děkuji.

21. září 2020

m. Nur-Sultan

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…