Příští týden HK ČR vypraví dvě podnikatelské mise – do Turecka a Indie

03.11.2013 12:51

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) v příštím týdnu uspořádá dvě doprovodné podnikatelské mise. Tentokrát čeští podnikatelé v čele s HK ČR doprovodí ministra vnitra Martina Pecinu do Turecka a ministra zahraničních věcí Jana Kohouta na Srí Lanku, do Indie a Bhútánu.

Příští týden HK ČR vypraví dvě podnikatelské mise – do Turecka a Indie
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Téměř 45 zástupců českého byznysu reprezentujících nejrůznější odvětví od zbrojařství až po cestovní ruch tak bude mít opět jedinečnou možnost navázat cenné obchodní kontakty se svými tamními protějšky

První podnikatelskou misi HK ČR vypraví v pondělí 4. listopadu do Turecka, konkrétně Istanbulu. „Turecký trh s více než 75 miliony spotřebiteli patří k tradičním a klíčovým obchodním destinacím českých firem. V loňském roce dosáhl obrat česko-tureckého obchodu rekordních téměř 55 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst o 17 %. Výrazně se zde prosazují české výrobky, zejména ty s vysokou přidanou hodnotou. Českému exportu dominuje automobilový průmysl, ICT, elektronika, ale i například válcovaná ocel. Za perspektivní obory z hlediska České republiky považujeme také energetiku, důlní zařízení a technologie, dopravní strojírenství a řadu dalších oblastí,“ říká Bořivoj Minář, člen představenstva HK ČR a vedoucí podnikatelské mise a dodává: „Jsem přesvědčen, že pozornost, kterou český byznys Turecku dlouhodobě věnuje, což potvrzuje i zařazení mezi prioritní země Exportní strategie ČR 2012-2020, bude znamenat další posílení pozice České republiky a jejích podnikatelů na tureckém trhu.“ Téměř 25 zástupců českých podniků, kteří již na tomto trhu mají své obchodní partnery, rozpracované zakázky nebo mají vážný zájem na trh vstoupit, se v rámci programu mise představí mj. i při příležitosti Česko-tureckého podnikatelského fóra, které HK ČR organizuje ve spolupráci s Istanbulskou obchodní komorou. Mise doprovázející ministra vnitra Martina Pecinu potrvá do středy 6. listopadu.

Další podnikatelská mise se uskuteční ve dnech 5. – 11. listopadu. Téměř 20 zástupců českého byznysu v čele s HK ČR doprovodí ministra zahraničních věcí Jana Kohouta na Srí Lanku, do Indie a Bhútánu. „Indie je tradičním strategickým partnerem České republiky. České firmy se zde dlouhodobě angažují od těch největších projektů, kterým je např. montovna Škoda Auto v Aurangábádu, přes podíl na páteřních infrastrukturních stavbách až po běžnou obchodní výměnu. Český vývoz do Indie dosáhl v roce 2012 téměř 660 milionů dolarů a já jsem si jist, že české firmy ještě zdaleka nevyužily existujícího potenciálu. Perspektivu vidíme zejména v oborech jako je strojírenství, energetika, dopravní infrastruktura, vodohospodářství či zdravotnictví,“ komentuje Petr Kužel, prezident HK ČR a vedoucí podnikatelské mise. Růst HDP Srí Lanky v loňském roce dosáhl 8,2 % a je jasným signálem příležitostí pro český export. Uplatní se zde české technologie a investice, především projekty výstavby, resp. modernizace obnovitelných energických zdrojů. „Významnou roli v této zemi hraje turistický ruch, zdravotnictví či tradiční strojírenství,“ doplňuje prezident Kužel. Ačkoli Bhútán se může z pohledu českých firem zdát jako neprozkoumané teritorium a neznámý trh, najde se i zde řada zajímavých příležitostí, např. v civilním letectví, odpadovém hospodářství či v zemědělství.

Aktuální reportáže z obou podnikatelských misí bude HK ČR přinášet v průběhu nadcházejícího týdne, a to prostřednictvím tiskových zpráv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …