Prohlášení Kanceláře prezidenta republiky

13.11.2022 12:11 | Tisková zpráva

Kancelář prezidenta republiky v reakci na prohlášení Policie České republiky shrnuje dosavadní situaci ve věci bezpečnostních kontrol a zátarasů na Pražském hradě. Svůj další postup oznámí KPR příští týden.

Prohlášení Kanceláře prezidenta republiky
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Kancelář prezidenta republiky čelí soustavné kritice některých politických představitelů a zástupců médií, přestože dlouhodobě usiluje o zrušení nebo alespoň o změnu nastavení bezpečnostních kontrol osob na Pražském hradě. KPR apeluje na to, aby postup Policie ČR byl efektivní, odůvodněný a veřejnosti srozumitelný. Zároveň se KPR dosud vždy snažila podpořit Policii ČR při plnění jejích úkolů.

Dílčího úspěchu se KPR podařilo dosáhnout v době po pandemii, kdy z její iniciativy došlo ke změně kontrol z plošných na namátkové. Policie ČR však prosadila návrat k plošným kontrolám, mimo jiné s odkazem na zvýšená bezpečnostní rizika. Dne 26. dubna 2021 adresoval genmjr. Jan Švejdar dopis vedoucímu KPR s návrhem na obnovení plošných prohlídek osob a vozidel po dočasné úlevě v podobě prohlídek namátkových. Ve svém dopise tehdejší policejní prezident uvedl, že nepovažuje „za vhodné, ani za profesionální, upravovat nastavená bezpečnostní opatření v krátkých časových intervalech (v řádech jednotek měsíců)“.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Před svým nástupem do funkce bezpečnostní prohlídky na Pražském hradě veřejně kritizoval první místopředseda vlády a ministr vnitra. Po jeho jmenování Policie ČR náhle změnila stanovisko a ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Policie ČR oznámil KPR úplné zrušení bezpečnostních prohlídek osob při vstupu do areálu Pražského hradu. Tuto náhlou změnu postoje Kancelář prezidenta republiky přivítala. Následně však v krátké době, 21. února 2022, tehdejší policejní prezident informoval vedoucího KPR, že považuje za „zcela opodstatněné“ ponechat zvýšená bezpečnostní opatření spojená od roku 2016 s plošnými prohlídkami. S ohledem na nepředvídatelnost vývoje konfliktu na Ukrajině je dle tohoto sdělení policejního prezidenta „mimořádně obtížné identifikovat veškeré potencionální bezpečnostní hrozby a jejich intenzitu“.

Po těchto náhlých obratech pozbyly Kancelář prezidenta republiky i Správa Pražského hradu důvěru ve způsob, jakým jsou na Pražském hradě nastavena bezpečnostní opatření ze strany Policie ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…