Protonové centrum: Vyjádření PTC k obvinění policie kvůli smlouvám s VZP

18.11.2013 19:42

Nikdo z Proton Therapy Center Czech (PTC) nebyl ani není v souvislosti s uvedeným usnesením zmíněným Útvarem Policie ČR osloven. Jsme si jisti, že PTC vždy postupovalo správně a v souladu s veškerými právními předpisy.

Protonové centrum: Vyjádření PTC k obvinění policie kvůli smlouvám s VZP
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

K neustávajícímu napadání pražského protonového centra, kupříkladu prostřednictvím zpochybňováním uzavřené smlouvy s VZP, uvádíme:

1) Podle stanoviska Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky, je smlouva o smlouvě budoucí, uzavřená mezi protonovým centrem a VZP, platná. ¨

Ústav státu a práva ve svém posudku mimo jiné konstatoval:

-  smlouvu o smlouvě budoucí o poskytování a úhradě zdravotní péče lze platně uzavřít, neboť tato možnost není vyloučena ani povahou vlastní smlouvy ani jinými skutečnostmi vyplývajícími z předpisů veřejného práva (např. povinností absolvovat výběrové řízení podle ustanovení § 46 zákona o veřejném zdravotním pojištění)

-  skutečnost, že smlouva o smlouvě budoucí o poskytování a úhradě zdravotní péče byla uzavřena nuceným správcem VZP, nezpůsobuje neplatnost předmětné smlouvy, neboť oprávnění nuceného správce jednat za zdravotní pojišťovnu je dáno zákonem o veřejném zdravotním pojištění velmi široce, bez jakýchkoliv omezení

2) Protonová léčba z hlediska distribuce dávky do nádorového ložiska nejvíce splňuje vyhlášky o lékařském ozáření č. 412/2010 Sb a č. 410/2012 Sb. Protonová terapie má vyšší terapeutický účinek a nižší vedlejší účinky než ozařování fotony při srovnatelné nebo lehce vyšší ceně. Suboptimální ozáření mohlo být tolerováno při nedostupnosti protonové terapie; je-li však nyní dostupná, musí být zvažována.

a) Podle § 3 odst. 1 písm. a) vyhlášky č. 412/2010 Sb., o stanovení pravidel a postupů při lékařském ozáření, platí, že indikující lékař a aplikující odborník jsou povinni vzít v úvahu „účinky, přínosy a rizika dostupných metod, které vedou k témuž cíli, avšak nezahrnují žádné ozáření ionizujícím zářením nebo způsobují nižší ozáření ionizujícím zářením.“ Z hlediska ozařovacích plánů je proto vždy výhodnější zvolit protonovou terapii.

b) Je nutno též uvést, že v uvedené situaci je porušována vyhláška č. 410/2012 Sb., která v § 2 písm. c) o stanovení pravidel a postupů při lékařském ozáření říká, že „při výkonech v oblasti radioterapie se zajistí, aby lékařské ozáření směřovalo na cílový objem tkání, na který je léčba zářením zaměřena; ozáření cílového objemu tkání se provádí pouze v rozsahu nezbytném k dosažení požadovaného léčebného účinku a ozáření ostatních tkání musí být tak nízké, jak lze rozumně dosáhnout bez omezení léčebného přínosu.

3) Na konci roku 2012 prošlo protonové centrum úspěšně výběrovým řízením Magistrátu hlavního města Prahy na uzavření smluvního vztahu s pojišťovnami. Od té doby bohužel čeští pacienti díky zdlouhavému administrativnímu procesu čekají, anebo si jsou nuceni v zemi, kde je veškerá onkologická péče hrazena z veřejného pojištění, hradit protonovou terapii sami.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…