Provoz v Sanatoriích Klimkovice se vrací do normálu

07.06.2021 21:20

V Sanatoriích Klimkovice se provoz vrací do normálu, zatím jen chybí klienti ze zahraničí. Lázně jsou opět plné, jak to bývá v sezoně obvyklé. Od minulého týdne se zaměstnanci i pacienti podrobují testům na onemocnění covid-10 už pouze jedenkrát týdně, výjimky z testování mají ti, kteří prodělali covid maximálně před 180 dny, nebo jsou minimálně 22 dní po první dávce očkování.

Provoz v Sanatoriích Klimkovice se vrací do normálu
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Provoz se zčásti otevřel i pro veřejnost, zakoupit už je možné například i vstup na bazén. Pro klienty i návštěvníky, kteří se prokážou negativním testem nebo certifikátem o očkování, již plně funguje přízemní restaurace se zahrádkou a také kavárna, která se během června nově rozroste o venkovní prostory, přístavba zahrádky by se měla začít stavět v nejbližších dnech.

V reakci na situaci způsobenou epidemií přišla Sanatoria Klimkovice již loni s několika novinkami, které nabízí i nyní. v Minulém roce začala svým klientům poskytovat on-line logopedické terapie.

„On-line logopedické terapie poskytujeme těm klientům, s nimiž jsme už dříve pracovali osobně při jejich pobytu zde. Nyní potřebují pomoc klinického logopeda, aby se jejich stav nadále zlepšoval nebo dokonce nezhoršoval. Těm, kterým situace neumožnila další rehabilitační pobyt, jsme proto nabídli on-line konzultace a terapie,“ objasnila klinická logopedka Lenka Dzidová. On-line logopedické terapie využilo osm klientů, šest jich je stále v péči doktorky Dzidové.

Anketa

Je potřeba, aby lidé, kteří jsou očkovaní a vracejí se ze zahraničí, podstupovali testy na covid-19?

70%
23%
hlasovalo: 5766 lidí

Od loňského roku Ministerstvo zdravotnictví ČR schválilo poskytování intenzivní opakované neurorehabilitace dětem s dětskou mozkovou obrnou v odborných léčebných ústavech za úhradu ze zdravotního pojištění. Loni této možnosti stihlo využít sedm malých pacientů, letos je jich už kolem padesátky a zájem je značný.

Vzhledem ke špatné ekonomické situaci způsobené loňskými opatřeními proti šíření nemoci covid-19 klimkovické lázně pro letošní rok prozatím pozastavily všechny zvažované investice, nepřipravují ani nové rehabilitační programy. Od minulého roku jsou k dispozici některé nové terapie jako například inhalace v solné místnosti, oční terapie, senzorická stimulace, chronobiologická fototerapie nebo terapie vysokoindukčním elektromagnetickým stimulátorem.

„Inhalace v solné místnosti nabízíme jako skupinovou terapii. Nasycení vzduchu léčivým solným aerosolem podporuje imunitu horních cest dýchacích, zlepšuje vitální kapacitu plic a dechové parametry. Silně nasycená solná voda, která koluje v stěnových fontánách, je obohacena solí jodobromové solanky. Pobyt v solné místnosti je vhodný pro děti s opakovanými katary horních i dolních cest dýchacích,“ objasnila vedoucí fyzioterapie Sanatorií Klimkovice Romana Holáňová.

Pro senzorickou stimulaci je v lázních místnost vybavená speciálními pomůckami. Videosmyčka inspiruje, jak s nimi zacházet. Chronobiologická fototerapie, neboli léčba světlem, kompenzuje nedostatek slunečního světla. Působení světla vhodné intenzity a spektrálního složení upravuje disharmonické psychické stavy a rytmus spánku a bdění.

„Při terapii jsou mimo jiné ovlivněny světlocitlivé gangliové buňky sítnice a centrální hodiny v suprachiazmatických jádrech mozku,“ doplnila Romana Holáňová.

Loni klimkovické lázně zakoupily vysokoindukční elektromagnetický stimulátor. Intenzivní elektromagnetické pole je zacíleno pomocí aplikátoru přímo na oblast potíží. Energie proniká cíleně do hloubky až 10 centimetrů a pozitivně ovlivňuje problémy v oblasti svalů, vazivových struktur a kloubů, má léčebné účinky na nervové a urologické potíže, přináší rychlou a dlouhotrvající úlevu od akutní i chronické bolesti, podporuje hojení zlomenin a svalovou relaxaci. Uplatňuje se při akutní nebo chronické bolesti zad i bederní a krční oblasti páteře, dále při osteoartritidě, revmatické a degenerativní artritidě, kloubních a vazivových problémech, jako jsou zamrzlé rameno, tenisový loket, při úponové bolesti kolene, svalových bolestech a spasmech, bolestech prostaty a prostatitidy, nespecifické bolesti v malé pánvi, pánevního dna, močové inkontinenci, erektilní dysfunkci či k myostimulaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …