Průzkum SANEP: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek v čele pelotonu hejtmanů posiluje. Na olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila doléhá jeho obvinění

02.11.2015 14:19

V čele hodnocení představitelů územně samosprávných celků - krajů, mezi něž patří i hl. město Praha, je již od dubna loňského roku hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Ten tak s aktuálním ziskem v souhrnu 51,2% kladných hlasů obyvatel Jihomoravského kraje zůstává jediným hejtmanem, který získal nadpoloviční podporu obyvatel svého kraje. Oproti srpnovému šetření společnosti SANEP pak navíc posílil o tři deseti procentního bodu.

Průzkum SANEP: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek v čele pelotonu hejtmanů posiluje. Na olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila doléhá jeho obvinění
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Druhým nejlépe hodnoceným představitelem krajů rovněž dlouhodobě zůstává hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, a to s aktuálním ziskem 49,8% kladných hlasů. Jiří Zimola si pak polepšil oproti srpnovým hodnotám o 1,1 procentního bodu.

Jediný zástupce KSČM ve vedení krajů hejtman Oldřich Bubeníček, se od října minulého roku udržuje na třetím místě pomyslného žebříčku oblíbenosti hejtmanů. S činností hejtmana Oldřicha Bubeníčka je aktuálně spokojeno 48,1% obyvatel Ústeckého kraje, což je o devět desetin procentního bodu více než v srpnu.

Z pátého srpnového místa na aktuální čtvrtou pozici postoupil hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, a to s aktuálním ziskem v souhrnu 37,5% kladných hlasů.

Na pátém místě se v říjnu umístil v srpnu šestý sociálnědemokratický hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, s jehož činností je aktuálně spokojeno v souhrnu 37,1% obyvatel Středočeského kraje.

Oproti srpnu si aktuálně polepšil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který postoupil o jednu příčku a v říjnu obsadil se ziskem 35,6% šesté místo.

Ze srpnového čtvrtého místa se propadl na aktuální sedmou pozici představitel Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, a to s aktuálním ziskem 32,4% kladných hlasů. Pokles o 5,7 procentního bodu je způsoben obviněním Jiřího Rozbořila. Do říjnového průzkumu se však kauza olomouckého hejtman promítla pouze částečně a lze tak předpokládat, že reálný propad důvěry muže být mnohem větší. Propad Jiřího Rozbořila pak pomohl k postupu o jednu příčku řadě hejtmanům.

Ze srpnového jedenáctého místa aktuálně se ziskem 32,1% kladných hlasů postoupil na osmou pozici hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Naopak propad o jednu pozici zaznamenal ve srovnání se srpnovým průzkumem hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který s aktuálním ziskem 32% kladných hlasů obyvatel Pardubického kraje obsadil devátou pozici.

Na desáté pozici setrvává hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák s aktuálním ziskem 30,3% kladných hlasů.

Propad o dvě pozice zaznamenal hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, který s aktuálním ziskem 27,3% kladných hlasů obsadil jedenácté místo.  

Na dvanáctém místě s aktuálním ziskem 24,7% kladných hlasů setrvává i přes nárůst 1,2 procentního bodu představitel Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Nejvyšší představitel Karlovarského kraje Martin Havel pak s aktuálním ziskem 21,9% kladných hlasů setrvává na předposledním třináctém místě a i nadále tak patří mezi nejhůře hodnocené hejtmany. Ve prospěch Martina Havla je však nutné říci, že svoji funkci vykonává od března letošního roku a v jeho hodnocení se projevuje velké procento neznalosti z pohledu obyvatel Karlovarského kraje.

Nejhůře hodnocenou zůstává již od prosince minulého roku první žena v čele pražského magistrátu, pražská primátorka Adriana Krnáčová. Ta vystřídala na primátorském postu Tomáše Hudečka. I přesto, že hnutí ANO drží první příčku ve volebních preferencích a vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je nejlépe hodnoceným politikem, Adriana Krnáčová nadále u Pražanů příliš důvěry nezískala. Aktuálně svou spokojenost s činností Adriany Krnáčové tak vyjádřilo v souhrnu pouze 17,9% dotázaných obyvatel hl. města Prahy. To je navíc o 1,2 procentního bodu méně oproti srpnovým hodnotám.

Jak dále ukazuje exkluzivní šetření společnosti SANEP zaměřené na pravidelné monitorování oblíbenosti hejtmanů, v souhrnu 69,7% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, je pro zavedení přímé volby hejtmanů. Toto zjištění nadále poukazuje na trvale vzrůstající většinovou poptávku veřejnosti po dalším posilování prvků přímé demokracie.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 1.-21.10.2015 proveden na reprezentativním vzorku 13.391 dotázaných ve věkové kategorii 18 - 70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 43.518 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 2,5 procentního bodu.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl zaměřen na spokojenost s činností jednotlivých krajských hejtmanů a pražské primátorky. Výsledky průzkumu představují vždy percentuální vyjádření hlasování reprezentativního vzorku respondentů pouze v daném kraji a v případě Adriany Krnáčové v Praze. Reprezentativní respondentní vzorek v rámci jednotlivých 13 krajů činí v průměru 936 dotázaných a v Praze 1.221 dotázaných.

 











Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…